– Jeg må trene, ellers faller kroppen raskt tilbake. Trening er ferskvare og må holdes ved like hele tida, sier 38-åringen.

Harald jobbet som feier og falt åtte meter ned da en takstige løsnet for ti år siden. En alvorlig ryggmargsskade snudde livet opp ned for Gjøvik-karen.

Ryggvirvelen L1 ble knust, noe som førte til varige lammelser i beina.

– Det har vært tøft, men jeg har alltid vært glad i å trene, og det ble enda viktigere etter ulykken, forteller Harald, som i unge år var en ivrig skihopper, den gang det var yrende liv i Kolbjørnrudbakken i Nordlia.

«Åpen hall»

Harald er en av fire som denne tirsdagskvelden er på plass i GOBB arena for å ei treningsøkt for syns- og bevegelseshemmede, i regi av Olympiatoppen Innlandet, idrettskretsen og Vind IL; kalt «Åpen hall».

– For meg er dette midt i blinken. Dette er basistrening som går på kjernemuskulaturen. I tillegg er det sosialt, og vi som er i samme situasjon kan gi hverandre råd og tips, sier han.

Latteren sitter løst når trener Marius Jansen (28) og Mikko Kokslien (35), paraansvarlig i Olympiatoppen Innlandet, instruerer i de forskjellige øvelsene.

– Som Harald sier er dette ei basistreningsøkt, med fokus på styrke, bevegelighet og balanse. I tillegg til å bruke kroppen, er grunntanken også at vi skal ha det gøy, sier Marius, som har vært fysisk trener i Vind IL i fem år, primært for fotballspillere.

– Jeg er glad i å trene og ikke minst trene andre. Å se andres utvikling er givende.

Artigste økta

Han har treårig idrettsutdanning fra Høgskolen på Lillehammer og bruker mye av fritida på Vind – og nå i klubbens nye storstue.

– Jeg er her fire-fem dager i uka, men den artigste treningsøkta i uka er sammen med denne gjengen her, sier Marius.

Det er gjensidig, om vi skal tro deltakerne.

– Det er veldig gøy, hele pakka, sier Mohammed (17).

Han spiller fotball med kamerater, men er ellers ikke aktiv i noen idrett.

Fotball og klatring

Fotballspiller er også Sara Simensen Engen (15), i Vind IL. Hun er med andre ord på hjemmebane her.

– De er flere artige øvelser på denne treningen, øvelser jeg ikke har vært borti tidligere, sier hun.

Sara liker også å klatre og ser fram til at koronapandemien ikke setter restriksjoner for aktiviteten.

– Ja, både Johanna er glad i å klatre og har vært mye i Fjellhallen sammen, sier hun.

Flott tiltak

Johanna Eike (65) fra Mustadroa har vært aktiv i kjelkehockey inntil for to år siden.

– Jeg var Europas eldste keeper i kjelkehockey på klubbnivå. Jeg måtte gi meg, men savner det veldig, sier hun.

Johanna sykler om sommeren og går på ski om vinteren og synes det er helt fantastisk at hun får lov til å være med på disse treningene.

– Ja, opplegget er knallbra, men jeg ser gjerne at enda flere blir med, for dette er et utrolig flott tiltak.

Aktiv hele året

Harald Fjeldstad er også aktiv hele året. Han pigger på en piggekjelke med hjul om sommeren og vinteren er det både langrennspigging, sitski i alpint og litt kjelkehockey.

– Jeg har ikke tid nok til å konkurrere nå. Jeg ble småbarnspappa for tre år siden og jobber i fysio- og ergoterapitjenesten i Gjøvik kommune. Men jeg trener så mye jeg kan og konkurrerer med meg sjøl, sier han.

Mikko Kokslien håper likevel at treningstilbudet «Åpen hall» kan være springbrettet for noen til å starte en karriere som paralympier.

– Vi har startet et tilsvarende tilbud også på Lillehammer, men foreløpig har det vært tregt – først og fremst på grunn av koronapandemien. Nå ønsker vi å gjøre tilbudet bedre kjent for å få med flere.

Plass til flere

Den tidligere kombinertløperen fra Lillehammer – med sju verdenscuptriumfer og fem VM-medaljer fra lagkonkurranse på cv-en – sier det er plass til flere.

– Det er trening her i den nye hallen hver tirsdag. Vi setter idrettsgleden høyt og ønsker å skape et treningsmiljø og ha det gøy, sier Mikko.

Han er veldig takknemlig for hjelp og støtte fra Gjøvik idrettsråd, Gjøvik kommune, fylkeskommunen og ikke minst Vind IL.

– Ketil (Gjerde) og Vind har gjort dette mulig for oss. Vi startet inne i sportshytta, men nå har fått treningstid inne her i den nye hallen. Treningsmulighetene her er jo helt fenomenale, sier Mikko Kokslien.