Gå til sidens hovedinnhold

Har mistet 430.000 velgere på 100 dager

oa mener

Hver eneste dag siden valget 13. september har mindretallsregjeringen tapt nær 4000 velgere. I alle fall ut fra NRK og Aftenpostens første meningsmåling for året. Målingen må være ekstremt tung å fordøye for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som i sum bare har gjort det svakere på to av 892 nasjonale stortingsvalgsmålinger registrert på Pollofpolls siden 2013.

Utregnet fra denne seneste meningsmålingen har så mange som 430.000 av velgerne mistet trua på styringspartiene et sted mellom september og januar. Dette mens regjeringen selv har hatt sitt fulle hyre med nettopp å regjere. Mens opposisjonen har benyttet enhver anledning til å opponere.

Læringskurven har åpenbart vært bratt for mange nye statsråder og sekretariat. Nå kan vel selv ikke den mest toppladede opponent tillegge regjeringen skylda for strømkrisa, koronaviruset eller pendlersakene i nasjonalforsamlingen. Men det er regjeringen som må håndtere disse situasjonene løpende. Og folk flest opplever virkningene både i lommeboka, i restriksjoner på hverdagen, og i synkende tillit til våre fremste politikere. Det er mye på en gang.

Les også

Krisetall for Ap og Sp: – Bra det ikke er valg nå

Regjeringsskiftet kommer også i et stemningsskifte under pandemien. Der Erna Solberg framsto som selve landsmoderen da vi alle satt sjokkskadd foran skjermen hjemme og lystret alle formaninger om denne ukjente faren, får Jonas Gahr Støre sekken full av motstand mot tiltak i dag. Og partier som ikke trenger å forholde seg til noe statsbudsjett, mener alle å ha mer eller smartere kompensasjon å gi enn finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Det er forståelig at regjeringen har sitt fullt hyre med å håndtere den løpende situasjonen nå. Men hva gjør imens de mektige partienes våpendragere på stortingsbenken og ute i distriktene med den synkende oppslutningen? I alle fall her i Innlandet er Sp og Ap opptatt med å mobilisere på hver sine sider av folkeavstemningen om oppløsning av fylket. En debatt som fortsatt knapt engasjerer utenfor partiorganisasjonene. Slik er veien ryddet for partier som vil snakke klart og populistisk om andre ting.

Det er jo interessant at Sp i denne målingen har mistet nesten 10 prosent av sine velgere til Frp nå i årets siste uker.

Kommentarer til denne saken