(ROMERIKES BLAD): – Det er veldig flott hvis det å poste innlegg i Facebook-grupper kan føre til at sykkelen blir funnet, men det er viktig at folk anmelder til politiet, forteller leder for patruljeavsnittet i Skedsmo politidistrikt, Trond Erlend Hofsli.

Han opplyser til RB at politiet finner mange sykler i løpet av et døgn eller en uke, men at det er vanskelig å koble opp sykkelen til riktig eier uten en anmeldelse.

– Det er synd, fordi det er mye verdi i sykler, ofte titusener av kroner, forteller han.

Rammenummer, ikke beskrivelse

Hofsli i Skedsmo politidistrikt forteller at mange kun sender inn en beskrivelse av sykkelen når de anmelder, men at de uten rammenummer ikke har like gode sjanser til å forene eier og sykkel.

– Det som går igjen er at folk ikke tar vare på rammenummer og melder det til oss. Politiet husker ikke alle beskrivelsene vi får rapportert inn. Hvis man melder en sykkel stjålet til politiet uten rammenummer, så er det så og si umulig å finne eieren av sykkelen, opplyser han.

Problemet ble først omtalt i et Facebook-innlegg fra Øst politidistrikt.

Henlagt sak, men fortsatt muligheter

Mange opplever at saken blir henlagt når man anmelder et sykkeltyveri, men Hofsli poengterer at hvis de finner den stjålne sykkelen senere vil saken bli gjenopptatt.

– Det er viktig å anmelde, for saken vil bli tatt opp igjen hvis politiet finner sykler ute, langs et hjørne eller hvis det kjent klientell sykler på nye sykler. Uten anmeldelse kan vi ikke gjøre noe, forteller han.

Det viktigste når du kjøper deg ny sykkel er, ifølge Hofsli, å ta vare på kvittering og ta et bilde av rammenummeret på sykkelen.

– Vi stopper ganske mange sykler i løpet av en et døgn og en uke – så det er ikke umulig å få sykkelen tilbake, forteller han og legger til at det er givende når politiet klarer å koble sykkeltyveri med en anmeldelse.

Tips for å unngå sykkeltyveri og hvordan få den tilbake

  • Ta vare på kvittering ved kjøp
  • Ta gjerne et bilde med mobilen av rammenummer
  • Anmeld tyveriet hos politiet
  • Ikke bli frustrert om anmeldelsen din blir henlagt – saken blir tatt opp igjen hvis politiet finner sykkelen