Gå til sidens hovedinnhold

Har du en sommerjobb i år?

Koronakrisen rammer de med lite arbeidserfaring særlig hardt. I og med at mange bedrifter i år ikke vil ha anledning til å tilby sommerjobber, er det ekstra viktig at de som har en mulighet bidrar med en sommerjobb.  

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sommeren er tiden for å slippe til nye krefter i arbeidslivet. La ungdom og studenter få prøve seg og samle erfaring. Det er også en mulighet for arbeidsgivere til å knytte kontakt med fremtidige arbeidstakere, en viktig del av rekrutteringsarbeidet. For samfunnet er sommerjobbene med på å holde hjulene i gang, i perioder da fast ansatte har ferie.

Sommerjobb er altså et vinn-vinn-vinn prosjekt.

I år er det ekstra viktig at de som har mulighet for å tilby sommerjobb gjør det. De unge treffes særlig hardt av krisen vi gjennomgår. De er overrepresentert i den delen av arbeidsmarkedet som rammes hardest, og er ofte blant de første som blir permittert.

I år vet vi også at færre bedrifter vil ha mulighet til å tilby sommerjobb. Tall fra Virke har vist at bare to av ti av deres bedrifter vil ta imot ferievikarer i år. Det er en halvering fra året før.

Mange unge står dermed i fare for å miste verdifull arbeidserfaring i sommerferien 2020.

Vår appell til alle arbeidsgivere som har en mulighet til det, er å forsøke så langt som mulig å tilby sommerjobb også i år. En særlig oppfordring går til arbeidsgivere i offentlig / kommunal sektor. Er det ett år det er viktig å finne rom for sommervikariater, så er det i år.

Det finnes flere gode eksempler på at mange strekker seg langt for å gi de unge en sjanse i år. I Trøndelag har eksempelvis fylkeskommunen og Sparebank 1 SMN gått sammen om å støtte kommuner og bedrifter som vil ansette ungdom i sommerjobb økonomisk, med et lønnstilskudd. I Flekkefjord vil bystyret bruke 900.000 kroner ekstra på 30 nye kommunale sommerjobber øremerket lokal ungdom. Sør-Odal kommune har inngått et samarbeid med NAV om å sikre sommerjobb for unge i alderen 15-18 år, som ikke har hatt jobb fra før. Vi håper flere kan la seg inspirere av slike tiltak.

Det har stor verdi for samfunnet at unge får arbeidserfaring, enten de er i tenårene eller på tampen av studier. En variert arbeidserfaring er et solid pluss i boka når en skal inn i arbeidslivet for fullt. I år håper vi også de unge som søker etter sommerjobb tenker kreativt og er villig til å ta i et tak der muligheten byr seg. Kanskje oppdager man noen nye sider ved seg selv, eller finner mestring på uante steder.

Landbruket har eksempelvis i år fått ekstra utfordringer med å få dekket behovet for arbeidskraft som følge av korona. Mange bønder rundt i Norge trenger flere hender for å høste årets avling. Bord til Jord er en tjeneste som bringer jobbsøkere og oppdragsgivere sammen for å sikre norsk matproduksjon i 2020. Kanskje kan den også sikre sommerjobber til nevenyttig ungdom?

Det er per nå 566 ledige sommerjobber på Arbeidsplassen.no. NAV arrangerer dessuten digitale jobbmesser for ungdom flere steder i landet. Mulighetene er altså til stede, men vi trenger at flere bidrar.

Det har vært og er fortsatt en krevende og på mange måter ekstrem vår. Nå åpner vi samfunnet gradvis opp og skal tilbake til normalen, sakte, men sikkert. Et av de beste tegnene på at vi går i riktig retning, vil være om flere tør å satse på ungdommen i sommer!

Kommentarer til denne saken