Gå til sidens hovedinnhold

Håper å kunne gjennomføre Norges største folkemusikk-event for barn og unge

Mens mange arrangører har lagt alle sommerplaner til side, tror folkemusikkmiljøet det skal la seg gjøre å gjennomføre nye kurs for unge folkemusikere i det som kalles Strunkeveko.

Frank Henrik Rolland og hans folk i vil gi ungdommer kunnskap om folkemusikk og folkedans – og en herlig festivalopplevelse på kjøpet. Kurssenteret Merket i Nord-Aurdal er stedet der en hektisk sommeruke vil rekruttere nye folk til tradisjonen, håper han.

Rolland leder Norges største folkemusikk-event for barn og unge, Strunkeveko, som har funnet sted i Valdres i over 20 år.

Som navnet avslører varer Strunkeveko ei hel uke, og de som deltar er spilleglade, danseglade eller sangglade ungdommer fra elleve til atten år. Strunkeveko kaller seg et sommerkurs for barn og unge, men ligner mer på en hel festival – der er både kurs, kappleik, konserter og aktiviteter.

Litt spesielt 2020

– Vi kunne ikke arrangere kurset i samme dimensjoner som før. Det har jo vært opp mot 100 deltakere tidligere. Med de reglene som gjaldt, ble det en nokså nedstrippa versjon. I stedet for ei hel uke med sommerkurs, fikk ungdommene bli med på ei «strunkehelg» på høsten, forteller Rolland.

Han huffer seg litt:

– Det er vondt å skuffe folk. Og fra det øyeblikket det ble klart at selve «veko» måtte avlyses, sto ikke telefonen stille. Ungdommer og foreldre var på tråden, ivrige og fortvilte om hverandre. Det endte med at vi holdt et arrangement uti september i fjor. Da var det endelig mulig med små samlinger selv innafor det gjeldende smittevernregimet. Så alt tatt i betraktning er vi glade for at vi fikk det til, og at vi kunne gi en trygg opplevelse til alle som kom.

Var skikkelig sultne

– Ungdommene var skikkelig sultne på å lære, og veldig glade for å møtes. Vi fikk plass til 25 kursdeltakere og 8 instruktører ved de fine fasilitetene på Merket i Tisleidalen i Nord-Aurdal.

– Hva gjør dere ellers for dem som er under 11?

– De er slett ikke glemt, de heller. Barn under 11 er velkomne til å melde seg på Ministrunken og Mikrostrunken. Da får de et kortere kurs med litt mer leikebasert opplæring. Og det er jo dette som har gjort at de melder seg på selve festivalen så snart de blir gamle nok!

– Betyr mye

– Betydningen av dette sommerkurset er veldig stor. Flere generasjoner unge dansere og musikere, både de unge proffene og de dyktige amatørene, er nærmest oppvokst på disse sommersamlingene. De møter andre unge som liker det samme som dem selv, og de dyktiggjør seg gjennom undervisninga de får her. Og det er slett ikke bare lokale ungdommer. Strunkeveko samler unge fra hele landet.

– Hvordan ser du for deg at det kan bli til sommeren da, blir det noen strunkeveke på dem i 2021?

– Vi følger jo utviklinga nøye, vi også. Alle som håper på å samle folk til sommeren gjør nok det. Og vi tar hensyn til de reglene som er i juli. Men det som gjelder barn og unge er øverst på lista nå, så vi satser på å få det til,sier en optimistisk kursleder.

Strunkeveko

Norges største sommerkurs for unge innen folkemusikk og folkedans

Har vært holdt hvert år siden 1998

Samler ungdom fra hele Norge til kurs, kappleik og konserter

Instruktørene er henta blant landets beste utøvere

Gir opplæring i dans og sang i tillegg til instrumenter: fele, hardingfele, torader og langeleik

Tar imot unge fra elleve til atten år

Avslutningsforestillinga i slutten av uka lar alle deltakerne vise hva de har lært

Strunkeveko finner sted uka før Jørn Hilme-stemnet; en folkemusikkfestival for voksne

Les også

Festivalsommeren 2021: Arrangørene er klare, rammene usikre

Les også

Ingrid (27) fra Fagernes er gryende popstjerne i Tanzania: – Besøket i Zimbabwe i 2013 startet alt

Kommentarer til denne saken