Nora Mørks bitre tåreflom i OL ble forvandlet til ren EM-glede. Hun skjøt hjem et nytt håndballgull med 30-29 over Nederland i EM-finalen søndag.

Keeper Kari Aalvik Grimsbøs innhopp ble også svært vellykket. Hun var meget god.

Foran vel 6000 nordmenn i Scandinavium kunne laget feire åtte seirer på like mange kamper. Det er en reprise av mesterskapet for ti år siden. Også da gikk EM-sluttspillet i Sverige.

- Det er helt fantastisk. Vi scoret 30 mål. Det ble litt spennende mot slutten, men vi er europamestere. Det er helt sinnssykt, sa Mørk til TV3.

- Det er helt sykt. Det er et rødt hav her. Det føles som hjemmebane her i Göteborg, fortsatte Mørk, som scoret 12 mål og ble kåret til finalens beste spiller.

Droppet timeout

Landslagssjef Thorir Hergeirsson hyllet finalemotstanderen etter dramaet i Göteborg.

- Nederland er gode. Framover må vi spille en del mot dem, for å lære oss å møte dem. De er svingode. Vi fikk ikke helt tak på dem bakover, men skapte nok sjanser og scoret nok mål, sa Hergeirsson.

- Jeg er bare glad for at vi vant. Det ble litt rot på slutten. Jeg skulle kanskje dratt timeout-kortet. Det ble litt nølende og for passivt, men vi vant, så jeg driter i det nå, sa landslagssjefen til TV3.

Han var full av ros til Nora Mørk.

- Nora er en fantastisk spiller. Hun tør å vinne og tape kamper. Det er en egenskap som er viktig å ha i et lag. Hun gir seg aldri. Hun kan bomme ti på rad, men gir seg aldri og scorer på det ellevte (skuddet), sa islendingen.

Silje Solberg fikk ny tillit som keeper etter bragdkampen mot Frankrike fredag, men hun ble for lenge på banen denne gangen. Det haglet inn med baller bak henne. Først på 9-13 etter 20.25 kom Grimsbø på banen.

Med henne inne gikk Norge rett opp til 14-13. Det siste målet ble fomlet inn av Nederlands keeper Tess Wester.

Nora-show

I angrep var det i stor grad Nora Mørk som holdt Norge med i kampen før pause. Hun sto bak det aller meste og ble EMs toppscorer i løpet av den omgangen.

Norges forsvarsspill? 15 baklengs på den første halvtimen er to-tre for mye, og halvveis var det uavgjort.

Grimsbø startet annen omgang med en nydelig kontringspasning til Camilla Herrems 16-15. Mørk feide så inn to kjappe bak Wester.

Veronica Kristiansen la på til 19-17 og drev samtidig fram en nederlandsk utvisning. Grimsbø dro også fram noen svært viktige redninger. Så våknet plutselig Stine Bredal Oftedal og fikset to mål på rad. Marit Malm Frafjord satte også inn en dobbel.

Nederlenderne ga seg ikke og holdt liv i spenningen helt til slutt, men det var Norge som kunne juble.

Slo tilbake

Det er svært sjelden Norge går to mesterskap på rad uten å ta gull. Det har bare skjedd to ganger siden 2003.

Etter OL-missen (bronse) i sommer var det risiko for en dobbeltbom søndag, men de norske jentene tok seg greit av Nederland for tredje gang på et år. 

Det ble utklassingsseirer i VM-finalen i fjor og i OLs bronsekamp i august. Søndag spilte Norge sin 19. finale siden den første i 1996. Håndballjentene er blitt norsk idretts største garantist for suksess. Kampene drar ikke sjelden godt over 1 million norske TV-seere.

Norge holdt EM best av alle, mye tuftet på voldsom treningsvilje og evne til å tåle mange harde økter. Jakten på å utnytte alle detaljer til egen fordel, er troppens beste egenskap. Dette er av nøkkelpunktene:

  • Havregrøten skal på bordet til rett tid uansett hotell.
  • Små spritflasker var å finne i lommene til spillere og ledere den siste uka.
  • Nedløping etter alle kamper.
  • Tørt tøy på etter trening og kamp.

Mye av dette ignoreres av konkurrentene, og flere av de beste lagene har fortsatt spillere som røyker.

Hjelp

Norge har tre-fire store stjerner, men i et miljø basert på kollektiv jobb løftes flere opp på toppnivå under mesterskap.

Heidi Løke er verdens klart beste linjespiller i angrep. Hun har fulgt EM hjemmefra gravid. Marit Malm Frafjord overtok jobben og gjorde sitt beste mesterskap noensinne. Ikke rart konkurrentene bare rister oppgitt på hodet.

Og så dukker Emilie Hegh Arntzen opp med helt avgjørende perioder underveis i viktige kamper. 

Thorir Hergeirsson ble også den tredje islendingen til å vinne et internasjonalt håndballmesterskap i år. Fra før hadde Dagur Sigurdsson vunnet EM med Tysklands herrer og Gudmundur Gudmundsson sikret OL-gull med de danske gutta.

Mye moro på gang

Mesterskapene kommer tett, og dette kan norske håndballfans se fram til i årene som kommer: 

2017: VM i Tyskland

2018: EM i Frankrike

2019: VM i Japan

2020: OL Japan

2020: EM i Norge og Danmark

2021: VM - ikke tildelt, men Frankrike eneste søker.