Hamar Ap: Hovedsykehus er en regionfunksjon, ikke en «byfunksjon»

PERSPEKTIV: - Svært få alvorlig sjuke velger nærmeste sjukehus om den beste kompetansen for dem finnes et stykke unna! Det er overraskende at mange politikere ikke forholder seg til dette.

PERSPEKTIV: - Svært få alvorlig sjuke velger nærmeste sjukehus om den beste kompetansen for dem finnes et stykke unna! Det er overraskende at mange politikere ikke forholder seg til dette.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hovedsjukehuset må planlegges for best mulig kompetanse, utstyr og samhandling for at flest mulig kan bli friske. Siden sjukehusstrukturen i Innlandet ble etablert har fagspesialiseringen i medisinen gått langt, for at spesialistene skal kunne følge med på all ny kunnskap. Vi trenger tilgang til mange ulike spesialister for riktig behandling. Derfor trenger vi et solid, integrert hovedsjukehus for hele Innlandet.

Helsevesenet er basert på sammenhengende pasientforløp fra primærhelsetjenesten til våre 4 universitetssjukehus. Utviklingen i medisinen gjør at lokale sjukehus blir for små til gode fagmiljø, utstyr og beredskap på det nivå pasienter har rett og krav på. Kompliserte innleggelser må samles og gode kommunikasjoner via luftambulanse, veg og internett gjør det trygt. Enklere dagbehandlinger kan skje på lokalmedisinske sentre ute i distriktene eller hjemme hos pasienten selv. Hovedsjukehusets rolle er å være et topp moderne akuttsjukehus som gjør alt som ikke er region- eller landsfunksjon. Det trenger et opptaksområde større enn våre tidligere fylker for å bli godt og effektivt. Et moderne hovedsjukehus er derfor en regionfunksjon og ingen «byfunksjon».

Sjukehus skal gi best mulig behandling.

Postadresse og reiseavstand er underordnet. Svært få alvorlig sjuke velger nærmeste sjukehus om den beste kompetansen for dem finnes et stykke unna! Det er overraskende at mange politikere ikke forholder seg til dette. En by og bygdeliste uten politisk forankring utenfor Hamar forklarer kanskje et så snevert perspektiv?

Hovedsjukehuset er planlagt sentralt i opptaksområdet som er hele Innlandet. Det er sterke og gode fagmiljø som motiverer erfarne og dyktige fagpersoner. De reiser dit de finner bred kompetanse, godt utstyr og moderne fasiliteter.

Det er mest ønskelig at alle akuttfunksjoner samles på et sted, og ikke fragmenteres til to sjukehus. Det vil svekke kvaliteten og effektiviteten på helsetilbudet i Innlandet. Dersom akuttfunksjonene skal deles på to, vil selvfølgelig alle våre nåværende sjukehusbyer, også Hamar, være med i konkurransen. Men det beste for alle, også for oss i Hamar, er et toppkompetent felles hovedsjukehus.

Ved plassering av det elektive sjukehuset og akuttsjukehuset til to av de nåværende fire sjukehusene i Elverum, Hamar, Gjøvik eller Lillehammer først, vil hovedsjukehuset lettere kunne plasseres der det geografisk er best ut fra forutsetningene om opptaksområde og kommunikasjon. Det er viktig at de tre sjukehusene som blir satset på ikke ligger tett som perler på en snor i et så stort geografisk område som Innlandet er.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags