Da koronaen slo ut for fullt i ensemblet en uke før forestillingen var det noen som lurte på om det skulle bli noe av. I tillegg var det noen som skadet føttene, noen mistet stemmen og noen fikk ikke møtt. Utfordringene har kommet på rekke, kostymer som ikke dukket opp, men mot alle odds ble det kanskje den beste produksjonen noensinne.

Musikalen Hairspray ble med andre ord en kjempesuksess! Det var spektakulært, fargerikt og morsomt i Østre Toten Kulturhus helga 18- 20. mars. Nærmere 500 personer kom for å la seg imponere av elevene fra Toten Folkehøgskole. I rollene var elever fra linja «Musikal Trening Broadway», «Scene Musikk Teater» og «Musikal Valgfag»

Musikalen Hairspray er så å si helt lik filmen, med samme navn. Handlingen er satt til 60- tallet i byen Baltimore. Tracy Turnblad, troverdig spilt av Elise Alme Jensen, er jenta som ikke helt passer inn. Hun drømmer om å få en plass i Kåre Collins show på TV. Showet er kun for de rike og utad vellykkede menneskene. I originalen er det et skille mellom svart og hvit, men i Totens produksjon handlet det om skillet mellom fattig og rik. – Begge historier er dessverre er like aktuelle i dag.

Faren til Tracy, Wilbur Turnblad, imponerende spilt av Alexander S.H. Bjerkeli, ber Tracy følge drømmene sine. Moren, Edna Turnblad, derimot ber henne være realistisk og holde seg unna. Edna ble i filmversjonen (2007) spilt av John Travolta og vi hørte diskusjonen i publikum; Hvem spilte egentlig Edna? Var det en kvinne eller var det en mann. Rolletolkningen var svært overbevisende og ble spilt av vår egen Jonas Glomstad Andersson.

Historien fortsetter med at Tracy overbeviser TV verten Kåre, fantastisk spilt av Amund Heldal, om å få bli med i showet. Det er på ingen måte lett. Hun blir hatet av den mest populære jenta Amber Von tusle, svært overbevisende spilt av Adele Morken. Det er moren hennes Velma Von tusle, elegant og overbevisende spilt av Indra Sofie Janitz, som eier TV stasjonen. Det blir protester, det blir fengsel. Det blir kjærlighet. Tracy sørger etter hvert for at alle skal få danse sammen på Ghettodagen. Hun vinner den mest populære gutten på showet, nemlig kjærlighetssangeren Link Larkin, meget godt spilt av Sondre Lyngstad. Det gode seirer over det vonde atter en gang.

Musikalen er full av farger, det er en festlig komedie med et viktig budskap. Det er fengende sanger og sterke sangprestasjoner. Elevene har jobbet intenst. De startet i januar og det har blitt mange lange dager. Hairspray er en dansemusikal med høyt tempo. Det er mye som skal sitte, ikke bare trinn, men sangene er også krevende. Skuespill er på mange måter det viktigste elementet i musikal og det er mye tekst som skal på plass, mye humor som skal formidles og et viktig budskap skal nå ut til publikum. Det er ikke en musikal med en stjerne, men absolutt alle roller er kjempeviktige.

Regien er satt av linjelærer ved Musikal Trening Broadway. Heidi Harriet, sammen med innleide skuespiller og regissør Gro Ann Uthaug. Dette er 3. året Gro Ann er med og løfter regien på våre forestillinger. Koreografi av danseren Camilla «Milla T» Ulsakerhaugen, som har vært med i mange år for å gi et stort løft på dansenumrene. Vi har også fått inn Kevin Haugan for å gjøre to av koreografiene til årets musikal. Det er mye dans i musikalen så Heidi Harriet har naturligvis også hatt koreografi. Det å ha inn ulike koreografer gjør jo også at forestillingen blir enda mer spennende å se på for publikum. På sangdelen har de hatt en del sangtimer og noen felles kortimer, men har også måtte øve mye selv.

På lys og stream hadde vi dyktige Rune Seim og på lyd Christoffer Lenningsvik og Ingelinn Ramberg under kyndig ledelse av Petter Amundgård, som er linjelærer for Scene Musikk Teater.

I produksjonen ble det grunnet sykdom satt inn to eksterne skuespillere; Amalie Strande Kjeldsrud spilte fredag og lørdag rollen som en av The Dynamites og gjorde en glimrende prestasjon med både høyt hår og høye hæler. Kristina Sofie Pedersen som gikk på linja i fjor skulle være på Toten i helga for å hjelpe litt til og gledet seg til å se forestillingen. Hun endte opp med å spille rollen som blotter, og på siste forestilling ble hun også både gymlærer og Matron. Begge eksterne skuespillerne studerer musikkteater på Bårdar Akademiet og har lang sceneerfaring, så det var ikke noe publikum merket.

Takk til alle som kom og så på. Det betyr veldig mye!