Gå til sidens hovedinnhold

Solobservatoriet kan bli reddet

Artikkelen er over 13 år gammel

Solobservatoriet på Harestua i Oppland trues av nedleggelse, men Knut Jørgen Røed Ødegaard sitter ikke stille og ser på at Norges beste sted for stjernetitting forsvinner.

I disse dager jobber entusiasten Røed Ødegaard hardt. Ikke bare med å observere sola, stjerner og planeter, men med å planlegge den videre driften av solobservatoriet.

– Dette er spennende tider. Har vi ikke funnet en løsning innen 1. juli, ligger vi tynt an og jeg må vurdere å slutte, sier daglig leder av solobservatoriet, Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagsavisen.

For en krone

På slutten av året i fjor bestemte Universitetet i Oslo at de ikke vil drive solobservatoriet på Harestua lenger. De skal spare noen millioner, mens stedet trenger flere millioner til oppgradering den nærmeste tiden. UiO vil trolig selge stedet for en krone i løpet av året.

Solobservatoriet ble åpnet for forskning i 1954. I 1987 ble stedet åpnet for vanlige besøkende. Siden har rundt 100.000 mennesker besøkt stedet, og fått ny og utvidet horisont.

– Jeg møter stadig folk innen vårt miljø, som sier at de fikk inspirasjon til å velge realfag etter å ha vært på solobservatoriet, sier Røed Ødegaard.

Rekruttere unge

Internasjonale undersøkelser viser at rundt nitti prosent av ungdommene som velger fordypning innen realfag og teknologiske fag, forteller at de ble inspirert av astronomi og romfart, forteller Røed Ødegaard.

Han mener en videre drift av stedet må ta utgangspunkt i at det skal drives for å rekruttere unge til realfagene.

– Vi har planer om en egen realfagsleirskole, der unge kan lære mer om biologi, fysikk og geologi, sier Røed Ødegaard.

Stjernetitting

Neste uke blir det nye møter om framtiden til observatoriet, mellom mange av dem som er interessert i å være med og drive observatoriet videre. Både offentlige, private og foreninger er villige til å være med og sikre driften videre.

Allerede mandag kveld er det muligheter for overnatting for dem som vil titte på stjernene til langt på natt. Alle grupper på over ti personer kan bestille en vanlig omvisning en onsdag kveld, eller bli med på en åpen gruppe en fredag i måneden. Ønsker du en større opplevelse, er det bare å bestille overnatting på stedet for 250 kroner per person. Maten må du ordne selv, men du får både undervisning og omvisning.

Klimaforandringer

– Vi er nærmest sprengt når det gjelder bestillinger denne våren. Alle har hørt ryktet om at stedet skal legge ned, og vil oppleve det før det er for sent, sier Røed Ødegaard. Ifølge ham er Harestua et av Norges beste steder for observasjoner av både stjerner, planeter og sola.

På solobservatoriet forsker de på ozonlaget og andre ting som kan lære oss mer om klimaforandringene. Men stedet ligger vanskelig til, høyt oppe og langt inne i Nordmarka. Akkurat den kvelden Dagsavisen og femti elever fra Lunner skole hadde avtale, regnet snøen bort i strie strømmer oppå en islagt vei.

For barna var det å møte Røed Ødegaard uansett en opplevelse.

– Kan vi få autografen, er det første han hører når han kommer ut av bilen. Røed Ødegaard understreker at det er veldig sjelden at de ikke kommer seg fram til stedet. Men akkurat denne kvelden gikk det ikke. (ANB)