Gå til sidens hovedinnhold

Slutt for Habiol

Artikkelen er over 11 år gammel

Onsdag avvikles Hadeland Bio Olje AS (Habiol). Det bekrefter administrerende direktør Terje A. Johansen.

- Regjeringen står ikke til troende i biodrivstoffsektoren og Habiol tar støyten, mener Terje A. Johansen.

Har tapt 73 millioner

Etter 16 år som «stifinner» og utviklingsaktør innen Norsk produksjon av Biodiesel foreslår styret at Habiol avvikles på generalforsamling 20. mai. Som en følge av regjeringens avgiftspolitikk på biodrivstoff har Habiol tapt 73 millioner kroner, i og med at produksjonsselskapet Uniol måtte legge ned aktiviteten etter bare tre måneders drift. Årsaken var regjeringens innføring av halv vegavgift på biodiesel for 2010, en avgift som skal dobles i 2011, poengterer Johansen.

- Ville gitt mindre inntekter på avgifter

- Jeg hevdet den gang, og gjentar det igjen, at innføring av avgiften ikke kom som resultat av en betryggende politisk og administrativ behandling, men snarere som et innfall fra «provenykameratene» i Finansdepartementet. Men etter hvert ser jeg at grunnen var at biodiesel begynte å bli en vare å regne med og at staten ville få reduserte avgiftsinntekter (provenytap). Derfor måtte Uniol tas mens de ennå var små. Man ofret altså private investeringer på cirka 350 millioner på provenyets alter.

- Har ingen politikk for biodrivstoff

Dette er ikke politikk, det er regnskap. Regjeringen har ingen politikk for biodrivstoff. Statsråd Solheim har jo senere sagt (VG 18/11 2009) at de ikke forsto hva virkningen av avgiften ville bli og at de hadde «sovet i timen», avslutter en indignert direktør.