Kortreist kunnskap

SPØRSMÅL OM MAKT: Asbjørn Wahl forklarte hvordan den økonomiske makten gir politisk makt under første del av Hadstuseminaret som ble arrangert på initiativ fra balnt andre Stein Buan.FOTO: KJERSTI LUNDE BREVIG

SPØRSMÅL OM MAKT: Asbjørn Wahl forklarte hvordan den økonomiske makten gir politisk makt under første del av Hadstuseminaret som ble arrangert på initiativ fra balnt andre Stein Buan.FOTO: KJERSTI LUNDE BREVIG

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Provinsen Hadeland var lørdag arena for utveksling av kunnskap, refleksjoner og debatt om offentlig fattigdom, klimautfordringer og matproduksjon lokalt og globalt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det intellektuelle var ispedd en fargerik blanding kulturreplikker som understreket at seminaret på Harestua skole var et KulturBane-arrangement i gangavstand til Harestua stasjon på Gjøvikbanen.

Kunnskapsseminar

En av motivasjonene til initiativtakerne Stein Buan og Geir Løchsen var å gjøre denne type seminar, som man som regel må til Oslo for å delta på, lettere tilgjengelig for folk utenfor hovedstaden. Arrangørene hadde regnet med stor oppslutning fra kunnskapshungrige journalister og lærere, men de hadde nok viktigere ting å prioritere denne dagen.

Velferdsstatens død

I Harestuas skoles auditorium holdt Asbjørn Wahl fra fagbevegelsen innlegg om arbeiderklassens kamp som grunnlag for velferdsstaten, og hvordan frisleppet av kapitalflyt bygger velferden ned og fører Norge inn i offentlig fattigdom.

Det ser ut til at vi trenger hjelp fra andre makter i denne kampen, kommenterte Gisle Sløtte, løftet buen til fela og spilte en gnistrende «Fanitullen».

Et eksempel på dagens offentlige fattigdom ble gitt av pensjonistforeningens leder Solveig Hval. Hun var harm over at Lunners politikere i det hele tatt kan tenke tanken på å legge ned kommunens eldresenteret Bergo.

Kampen om maten

Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet og Olaf Godli fra Småbrukarlaget trakk linjene fra jordsmonnet i Viggadalen til småbrukere og industrijordbruk i den tredje verden.

Kina-forsker Inga Fritzen Buan ved Fridtjof Nansens Institutt minnet om at Norge ikke kan fraskrive seg ansvar for klimakonsekvenser, selv om industrien flagger ut produksjonen til Kina og baserer seg på import.

Økologisk gjeld

Vi har en umoden klimadebatt sammenliknet med den som foregår i Indonesia og andre land i den tredje verden. Der snakker de om klimarettferdighet, om å sette økologiske fotspor og om at industrilandene har en økologisk gjeld, sa geitebonde Olav Randen.

Artikkeltags