Ha en god forurensende påske

PARADOKS: – Man må kunne anta at det finnes mange «bekymrede miljøvernerne» som nå i forbindelse med påsken helt ukritisk setter seg på et fly som skal til et eller annet sted i verden, skriver artikkelforfatteren.

PARADOKS: – Man må kunne anta at det finnes mange «bekymrede miljøvernerne» som nå i forbindelse med påsken helt ukritisk setter seg på et fly som skal til et eller annet sted i verden, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I følge en undersøkelse utført av meningsmålingsbyrået YouGov og som er publisert i Nettavisen søndag 14. april, går det fram at hele 47 prosent av unge voksne i Oslo-området skal reise bort i påsken, enten i Norge, Norden eller Europa.

Det går ikke fram av undersøkelsen hvor mange av disse som er aktive i Miljøpartiet De Grønne, eller en annen forening som etter sigende har som fremste oppgave å ta vare på miljøet, og forhindre forsøpling og forurensning i form av utslipp av fossilt brennstoff.

Man må allikevel kunne anta at det finnes mange «bekymrede miljøvernerne» som nå i forbindelse med påsken helt ukritisk setter seg på et fly som skal til en eller annen destinasjon enten i Norge, Norden eller et annet sted i verden. Slik de gjorde i fjor, i forfjor og årene før det.

Det vitner om en alarmerende dobbeltmoral når så mange som ellers i året står opp for miljøet, nå i påsken velger bevisst å bidra til forurensing i stor skala ved å benytte seg av det mest forurensende transportmidlet som finnes.

Det er naturlig å spørre seg om det å være aktiv forkjemper for miljøet, gjerne ved å rette pekefingeren på og fordømme alle de som ikke deler deres syn på at klimaendringene er menneskeskapt, er noe man kan skru av og på, etter som det passer en selv.

Burde ikke de som er så ufattelig «bekymret for miljøet» være de første til selv å gå foran med et godt eksempel, nettopp ved å la være og benytte seg av høyforurensede transportformer, der passasjerfly er det aller, aller verste målt i utslipp av fossilt brennstoff?

Selv tilbringer jeg stort sett feriene på sykkelsetet, og har dermed sett store deler av Norge kun ved bruk av pedalkraft og rent fjellvann på sykkelflaskene. Nordkapp – Lindesnes var min lengste tur, men jeg har flere turer på nærmere hundre mil bak meg, gjennom nydelige norske landskap, både i innlandet og langs kysten.

Om jeg må benytte meg av et offentlig transportmiddel, så velger jeg tog. Det minst forurensende av samtlige transportmidler. Og man kommer langt med tog, både i Norge, Norden og resten av verden. Så er spørsmålet: Hvorfor velger så «bekymrede miljøforkjempere» bort toget, til fordel for det mest forurensende transportmiddelet som vi kjenner til i verden i dag? Er det av bekvemmelighetsgrunner, eller er det fordi de egentlig ikke bryr seg om miljøet når det kommer til stykket?

Ikke vet jeg. Det eneste jeg er sikker på er at jeg selv i alle fall skal nyte godværet i påsken ved å tilbringe mange titalls mil på sykkelsetet, puste inn tilsynelatende frisk luft og se grønne enger, fine rødmalte låver og beitende hester fare forbi, mens jeg hører liflig fuglekvitter. Vel vitende om at jeg atter en påske velger ikke å forurense eller bidra til global oppvarming.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken