Hele 6. trinn på skolen i Gjøvik har vært i såkalt testregime siden smitten ble oppdaget forrige uke.

Etter at de femte, sjette og sjuende smittetilfellene på klassetrinnet ble bekreftet etter testing mandag og onsdag, valgte kommuneoverlege Siri Fuglem Berg å innføre gult nivå.

– Dette er en avgjørelse vi tok i samråd med Folkehelseinstituttet etter å ha drøftet situasjonen med dem, sier Fuglem Berg til OA.

Kan få hjemmeundervisning

Rektor Ragnhild Ulheim på Kopperud skole sier til OA at de var forberedt på at det kunne bli gult nivå på 6. trinn.

– Nå får de 53 elevene på trinnet tilbud om å komme på skolen hvis de ønsker det, og de som av ulike grunner ønsker å holde seg hjemme får fullverdig undervisning via Teams, sier hun.

De som møter på skolen blir delt opp i små grupper innad i kohortene som er etablert.

– Hvordan takler elevene dette, på toppen av mye testing?

– Jeg synes de tar dette fint. Det er klart at det blir mye testing, men alle er innforstått med at det er nødvendig med felles innsats for å begrense smittespredningen.

Frivillig regime

Det er frivillig for elevene å være med på testregimet, der det gjennomføres tester annenhver dag, men de som ikke deltar må holde seg hjemme i karantene.

– De som har vært hjemme fra skolen har fått tilbud om undervisning på Teams, slik at ingen skal gå glipp av noe eller føle seg utelatt, sier Ulheim.

Gult nivå blir opprettholdt til og med fredag 24. september, og testregimet blir i første omgang videreført til og med onsdag 29. september.

– Både vi og ungene ønsker oss tilbake til normalhverdagen nå, men vi innser at det er mer smitte rundt oss nå enn tidligere, sier Ulheim.

Bedre kontroll

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg bekrefter at testregimet er frivillig å være med på for elevene.

– De som ikke deltar på testregimet må da i karantene, som hovedregel ti dager etter sist gang eleven var på skolen og eksponert for mulig smitte, sier hun.

Det å oppjustere til gult nivå er ifølge kommuneoverlegen mest for sikkerhets skyld.

– Det er for å få større kontroll i klassesituasjonen og samle elevene i mindre grupper for å forhindre spredning av smitte, sier hun.

Fuglem Berg sier smittesporingsteamet fremdeles ser det som like sannsynlig at smitten har skjedd på fritiden som på skolen.

– Ungene blir anbefalt å holde avstand og begrense sosial omgangskrets også på fritiden, sier hun.