(Hadeland) Meteorologisk institutt sendte tidligere i ettermiddag ut gult farevarsel om styrtregn for deler av Sør-Norge, deriblant både Innlandet, Viken og Oslo.

– Husk at byger kan oppstå brått og være intense og veldig lokale, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

De oppfordrer folk i trafikken om å tilpasse farten og kjøre etter forholdene. I enkelte områder kan kjøreforholdene bli utfordrende på grunn av overvann og fare for vannplaning.

I natt

Vakthavende meteorolog Martin Granerud hos Meteorologisk institutt kan melde at bygene kommer lørdag kveld.

– Nå er det byger i sør og vest, som beveger seg østover. Resten av lørdag ettermiddag vil det greit vær, med noe sol i området, men i løpet av kvelden vil bygene bygge seg opp.

I følge meteorologen er det ikke sikkert at været treffer Hadeland hardest, men det er på veg hitover.

– Det er også mulig at det blir lyn og torden sammen med bygene.

Fint vær utover i uka

– Det blir greit vær videre utover dagen i morgen, og temperaturene kan komme opp på 11-12 grader midt på dagen søndag. Det vil for det meste være skyet, men sola kan også titte litt frem ut på dagen, sier han.

Også i neste uke er det mulighet for solskinnsdager.

– På mandag og tirsdag blir det en grei periode med sol. Mandag blir det ikke høyere temperaturer enn 16-17 grader avhengig av skydekket, men på tirsdag kan det bli opp mot 20 varmegrader.

Regnværet natt til søndag er altså kortvarig.

– det er egentlig høstsesongen nå, men i begynnelsen av neste uke blir det skikkelig fint sensommer-vær, avslutter meteorologen.

Hva betyr de ulike farevarslene?

Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat sender ut farevarsler som indikerer farenivåene man kan vente seg av de spådde værforholdene.

Gult farevarsel betyr moderat fare, og er det mest vanlige farevarslet å sende ut. Dette brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt. Her forventes det mindre konsekvenser, de fleste vil kunne fortsette sine daglige gjøremål, men derom man for eksempel planlegger utendørsaktiviteter bør man være oppmerksomme eller eventuelt holde seg innendørs.

  • Det kan bli skader lokalt
  • Strømbrudd kan forekomme
  • Det er sannsynlig med forsinkelser i trafikken

Oransje farevarsel betyr stor fare, og dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader. Varslet sendes ut når konsekvensene vil bli omfattende for mange mennesker.

  • Været kan føre til alvorlige skader
  • Reell fare for at liv og verdier kan gå tapt
  • Veier kan bli stengt
  • Avganger med båt, fly og annen transport blir kansellert

Rødt farevarsel betyr ekstremvær. Dette farenivået forekommer svært sjelden, og kan føre til store skader. Dette varslet blir bare sendt ut når det er forventet at været kan gi ekstreme konsekvenser.

  • Fare for at liv går tapt
  • Store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.

(Kilde: yr.no)