Etter to år med pandemi gleder Valdres Sommersymfoni med kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen i spissen, seg ekstra til å nok en gang invitere musikkelskere til Valdres.

Også i år er festivalen sentrert rundt to helger: 17. til 19. juni og 23. til 27. juni.

Bærekraftig

«Spesielt for i år er at 2022 markerer begynnelsen på «det grønne skiftet» for Valdres sommersymfoni», skriver festivalen i en pressemelding.

«Dette handler både om en bærekraftig avvikling og om kunstneriske valg. Gjennom musikken og i møte med publikum reflekterer vi rundt vår rolle som naturens beskytter. Valdres Sommersymfoni ønsker å bidra til engasjement og handlekraft på naturens vegne», heter det videre.

Første festivalhelg har overskriften «Idyll og Avgrunn» – en tittel som kan forstås på flere måter. Det er både en universell tematikk som dreier seg om livets skjørhet, og ikke minst handler det om hvordan klimaendringer kan ta oss fra idyll til avgrunn dersom vi ikke tar grep. Andre helg har fått tittelen «Det grønne skiftet» og har fokus på artsmangfold, gjenbruk, miljøvennlige reiser med mer.

Ukraina

Ifølge arrangørene byr festivalen på fortidens mesterne som Schubert, Strauss og Tsjajkovskij side om side med nåtidens komponister. Barokksolistene gir oss et humoristisk innblikk i 1700-tallets drikkeviser med Alehouse Sessions, mens årets festivalkomponist, latviske Pēteris Vasks, er representert i flere konserter og vil være til stede i Valdres for å dele innsikt i sitt musikalske univers.

«Det blir en symboltung konsert på brannstasjonen med Skjebnesymfonien og «Songs of the Sky» som bygger på ukrainske og svenske folkemelodier. Festivalen viser med dette sin solidaritet med Ukraina som bokstavelig talt står i brann i disse dager», forteller arrangørene, videre.

Med konserten «Da Capo» på Revling gård, setter festivalen fokus på verdien av gjenbruk av både klær og musikalsk materiale. Ellers kan publikum glede seg til kunstutstilling, stølsvandring, byvandring og lokale delikatesser.

Noen av musikerne som skal i aksjon under sommerfestivalen, er blant andre Guro Kleven Hagen, Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson, Marianna Shirinyan, Eivind Ringstad, Christian Ihle Hadland, Jennifer Stumm og Daniel Rowland.