Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer til aktivitørene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

7. juni er merkedagen for alle de fantastiske aktivitørene vi har rundt omkring i stat og kommune. Dette er en gruppe som hver dag bidrar til aktiviteter og livsglede for tusenvis av mennesker og i dag ønsker vi i fagforbundet Oppland og gratulere dere med dagen.

Vi i Fagforbundet Oppland er mektig stolte over dere. Samtidig er vi skuffet over at statlige og kommunale myndigheter ikke ser hvilken høy kompetanse aktivitørene har.

Hvor mye dere betyr for mestringsfølelsen og livskvaliteten for hvert enkelt individ som i løpet av et langt liv vil få et møte med dere. Yrkesgruppa er avgjørende for god helse for gamle og syke, i samspill med annet helsepersonell.

Statistisk sentralbyrå peker på framtidig mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere som en utfordring for å holde hjulene i helsevesenet i gang i årene som kommer, men de er ikke de eneste yrkesgruppene vi må prioritere.

Vi må ha et mer utvidet perspektiv på hvilken kompetanse som er tilgjengelig. Dagens og morgendagens helse- og omsorgstjenester trenger mange yrkesgrupper for å levere kvalitet.

Kvalitet og livsglede henger nøye sammen med det å kunne delta på lik linje med funksjonsfriske. Det vet aktivitøren veldig godt. Han eller hun sitter på avgjørende kompetanse for å få det til.

Yrkesgruppa hjelper pasienter på sykehus og i kommunehelsetjenesten til å utvikle kreativitet og kunstneriske evner uansett om lidelsen er varig eller forbigående. Organisering av aktiviteter gir pasientene tilbake mestringsfølelsen og trua på det gode liv.

Det er en stor utfordring at mange samfunnsgrupper blir altfor inaktive. Det kan forsterke en funksjonsnedsettelse og gi enda flere lidelser. Vi i Fagforbundet Oppland vet at aktivitørenes kompetanse om aktivitet og deltakelse ikke er en utgift. Det er forebyggende helsearbeid av beste sort som gjør at vi som pasient og pårørende kommer ut på plussiden. Det er selvsagt også god samfunnsøkonomi.

Vi er stolte over å ha aktivitørene som medlemmer. Fagforbundet bidrar til at dere får faglig utvikling og trygghet i arbeidsforholdet - og vi lover å kjempe videre for yrkesgruppas plass i helse- og omsorgssektoren.

Kommentarer til denne saken