Det ga et historisk sus da Maren Lundby endelig fikk fly ned bakken i Vikersund. Langt flere enn kultur- og likestillingsministeren måtte fram med lommetørkleet da Bøverbru-jenta fikk vise at jenter selvsagt kan mestre skiflygingsbakken også i konkurranser.

Lundby klarte ikke dy seg etter å ha blitt første norske kvinne til å lande over 200-metersmerket: Livmora falt ikke ut en gang, konstaterte totningen, med referanse til tidligere tiders kreative argumenter mot å la kvinner få konkurrere på lik linje med menn i hoppbakkene. Det var på de tider pionerene Johanne Kolstad og Hilde «Nusse» Braskerud fra Nordre Land ble nektet å hoppe i Holmenkollen, da mektige menn mente at kvinner rett og slett kunne bli sterile av å drive med skihopping.

Og før vi skoggerler av dette som gufs fra en langt forgangen tid, er det på sin plass å minne om at daværende president i Det internasjonale skiforbundet så sendt som i 2006 uttalte at skihopping syntes å være upassende for kvinner – fra et medisinsk synspunkt!

Norges Skiforbund har gått i bresjen for å rive ned denne forskjellsbehandlingen av kjønn i det som da også er en norsk nasjonalidrett. Likevel skrev vi 2009 før det første NM i skihopp for kvinner ble avholdt. Her ble en 14-åring fra Bøverbru sensasjonelt uttatt til VM i Liberec etter å ha hoppet til bronsemedalje i mesterskapet. Slik ble Maren Lundby den aller første skihopper til å slippe seg fra bommen i en VM-konkurranse for kvinner.

Senere har hun fortsatt å gå foran og bevise at kvinner er gode nok, etter som dørene sakte har åpnet seg. I tur og orden har totningen vunnet VM, verdenscupen, Raw Air og OL – alene og i lag. Den siste barriere som sto igjen var skiflyging. Og den brøt altså hoppkvinnene denne helga.

Etter det trøblete fjoråret, var det ikke selvsagt at Maren Lundby skulle komme tilbake til hoppbakken i det hele tatt. Derfor er det dypt rørende og så fantastisk fortjent at 28-åringen som har kjempet seg tilbake, nå er historisk med det lengste skihoppet av en norsk kvinne noen gang.

Gratulerer – nok en gang. Og takk!