Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med Eldredagen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som de eldres representant i Kommunestyret, vil jeg gratulere den eldre garde med dagen i dag.

Jeg lovet meg selv sist jeg var aktiv i politikken, at dersom jeg noen gang skulle tilbake i politikken, skulle jeg opp på barrikadene, et sted jeg ble sett og hørt for å kunne jobbe med saker som var viktig å fronte.

Jeg ville kjempe en kamp for at alle, uavhengig av funksjonsnivå skal behandles ut ifra den ressursen de er og ikke det handikappet de har. Jeg har vokst opp i et hjem der min mor hadde sterkt nedsatt funksjonsevne fra jeg var 13 år gammel, til tider var det bare det over snippen som fungerte. Jeg fikk se helse-Norge på godt og vondt.

I en alder av 40 år fikk hun tilbud om en sykehjemsplass. Jeg synes dette var forferdelig og sørget for at mine foreldre ble boende hjemme så lenge de ønsket. Jeg lærte viktigheten av å se på mennesker for den ressursen de er.

Frivilligsentralen spiller en sentral rolle i bygdene og byene vår. Et sted der generasjoner kan møtes, få påfyll både psykisk og fysisk. I Alvdal er vi privilegerte med et styre som er veldig aktivt og jeg vil påstå at «Eithuna» har hatt Frivilligsentralen som sin livsstil i over 20 år.

Da jeg vokste opp ble en spire sådd; drømmen om å skape et bofellesskap der man kunne leve gode liv ved hjelp av hverandre. Med kort veg til Frivilligsentral, sentrum, butikk, kollektivtransport, bank og kirke, kort sagt med alt innen rekkevidde så skulle det meste ligge til rette for at ingen behøver å sitte alene langt borte fra aktivitet, men få innholdsrike liv sammen med andre.

Ja for det er viktig med aktivitet. Dette holder oss i form og utsetter behovet for en plass på sykehjem, og i beste fall , ikke trenge en sykehjemsplass. Den eldre garde er en ressurs vi ikke må skusle bort. Vi skal ha mulighet til å jobbe så lenge vi vil og inkluderes for den ressursen vi er i samfunnet.

Mitt samarbeid med Helseminister Bent Høie i forbindelse med «leve hele livet» trigget hans nygjerrighet om bygda midt i væla og plutselig kom han til Alvdal og ville se nærmere på mine planer for pensjonistlandsbyen. Jeg håper at det ikke er lenge før vi kan ta første spataket for Pensjonistlandsby i Alvdal hvor vi kan leve våre liv, godt tilrettelagt for et langt og godt liv.

Sammen med Bent Høie vil jeg være med å realisere: Leve hele livet! Mitt ønske er å være de eldres talerør for Alvdal og resten av Innlandet. Ønsker dere alt det beste for dagen–Jeg er stolt av hva dere har vært med å bygget opp til glede for oss alle.

Den eldre garde fortjener det beste, og husk at alder er bare et tall!

Kommentarer til denne saken