I fjor hadde vi et stort 8. mars-tog i Gjøvik med mellom 80 og 90 som deltok. Det viste at kvinnekampen er viktigere enn noensinne, selv om sakene forandrer seg noe i takt med tida vi lever i. Men det er fortsatt mange av de gamle kampene som må kjempes igjen og igjen.

All ære til Maren Lundby som kjempet for likestilling i hoppsporten og vant fram i en mannsbastion. Og attpåtil vant gull og ble historisk. Men jentene får allikevel dårligere økonomiske vilkår i idretten. Kvinnelønna er fortsatt 87 prosent av mannens. Uhørt!

Det blir ikke tog i år, men 8. mars markeres på mange andre kreative måter. Både digitale møter og markeringer og appeller. Kvinnenettverket i Rødt har disse:» Abort er kvinners valg. Bort med nemndene»» Behold føden på Gjøvik sykehus» «Applaus er ikke nok. Lønnsløft for kvinnedominerte yrker NÅ» «Bevar Reinsvoll sykehus». Det er nok av saker å tak, spesielt i den surrealistiske tida vi er i nå, men uavhengig av det vil jeg trekke fram unge jenter som er veldig utsatt og eksponert for stygge hendelser på nettet. Dette er helt uakseptabelt og ødeleggende for dem som opplever det. De blir psykisk syke og isolerer seg. Det er et økende problem og det burde vært et nettverk som kunne hjelpe og ivareta de som sliter med det. Noe å tenke på for Kvinnedagen.

Gratulerer med dagen kvinner i alle aldre og fasonger.