Gå til sidens hovedinnhold

Gratis skolemat er feil svar på et stort problem

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiet er nå siste parti på rød-grønn side til å vedta å innføre gratis skolemat i grunnskolen og i videregående skole. Dette er et forslag som vil koste staten minst 3,5 milliarder kroner. Dette er penger partiene ikke er i nærheten av å ha. For Høyre er det viktigere å satse på kunnskap i skolen, ikke brødskiver.

Kunnskapsdepartementet anslår at råvarene alene vil koste 3,5 milliarder kroner. I tillegg til de 3,5 milliardene som forslaget om kald skolemat koster, kommer kapitalinvesteringene for utsyr og distribusjon, samt ombygning eller utbygning av skoler der det er nødvendig. Arbeiderpartiets, Senterpartiets og SVs alternative budsjett er ikke i nærheten av å finansiere skolemat. Dessuten legger Arbeiderpartiets modell for skolemat opp til at kommunen skal ta 1/3 av regningen. Pengene må komme fra et sted, gratis skolemat er i det hele tatt et ufattelig kostbart forslag som vil føre til kutt andre steder. Spørsmålet er hvor Ap, SV, MDG og Sp er villig til å kutte 3,5 milliarder, og med alle valgkampløftene disse partiene har kommet med, så er ikke skatteøkningen partiene lover nok til å dekke kostnadene.

Det fremste argumentet for å innføre gratis skolemat er å utjevne sosiale forskjeller, som faktisk er et enormt problem all den tid 1 av 5 barn går ut av grunnskolen uten å mestre grunnleggende lesing og skriving. Men gratis skolemat er feil svar på et stort problem. Det er ikke brødskiver som skaper hovedforskjellen i dagens skole. Forskning viser nemlig at enkeltfaktoren som er viktigst for å utjevne sosiale forskjeller er læreren. Da er det nettopp her vi må sette inn ressursene, ved å videreføre satsingen på etter- og videreutdanning av lærere, innføre tidsbegrenset nivådeling, og fortsette satsingen på tidlig innsats.

For Høyre er det viktigere å prioritere kunnskap i skolen når vi vet at 97 prosent av skoleelever har med skolemat. Dessuten er det lettere å be foreldre ta ansvar for en sunn matpakke til barna sine, enn å be dem ta ansvar for kvalifiserte og faglig oppdaterte lærere på skolen. Faktum er at dersom et barn stadig kommer på skolen uten mat, må læreren ringe til de foresatte og sørge for at barnet har det bra. Det hjelper lite å glatte over problemet med brødskiver. Dersom et barn møter opp i pysj på skolen hver dag, er ikke løsningen å gi alle barn gratis klær.

Dessverre er det ikke ubegrenset med statlige midler til skolen, og å prioritere brødskiver til 3,5 milliarder kroner er ikke en god bruk av pengene. For Høyre er det viktigere å prioritere kunnskap i skolen slik at alle barn har mulighet til å bli det de vil når de blir store.

Kommentarer til denne saken