Den peneste tida i skauen syns je er da grana har ti på seg den fine nye vårdrakta og står med struttende vårkåte skudd. Den lysegrønne pynten ytterst på greina er vakker, mjuk og tander og enda utrulig sterk og livskraftig. Vi unga brukte å eta non ta dei lysegrønne skudda, - je hadde glømt åssen det smaka så je åt et par her en dag. Dom var litt beske, men møre og gode å ha i munn’, smaka liksom sommar!

Granskudd var brukt som et blodrensende og styrkende middel før i tida, og saft, eller te, laga ta skudda var et slimløsende middel ved luftveisinfeksjoner og fordøyelsesplager.

Soldata tel Karl den Tolvte drakk skuddavkok for å forhindre skjørbuk da dom sloss mot Peter den store på 1700talet, og oppdageren James Cook sørge for at sjøfolka fekk alkohol og øl laga ta granskudd på dei lange sjøreisen han foretok rundt jordkloden.

I Dagbladet 18. mai 2019 fant je detta om å eta granskudd: Finn deg et grantre og titt nøye ytterst på greinene. Etter litt leting finner du lysegrønne skudd – spiselige og fine. På noen andre trær ser du også røde små kongler. De minste er hannkongler, de store hunnkongler. Plukk og legg dem på sukkerlake så har du noe «kongelig» å servere til desserten.

Dei brone tørre kongla var tel stor glede for oss unga som voks opp i nærheten ta en granskau. Dom vart tel konglekuer hvis vi sætte pinnebein på dom, og så laga vi fjøs med båser ta andre kongler, småstein og måsa.

Gaukesyre, som vi kalte survaffel, var og fristende føde på våren. Dei skjøre, lysegrønne, kløverforme blada smaka litt syrlig, men var forfriskende. Je trur kænskje vi åt dei planten fordi vi mangle C- vitaminer etter en lang vinter med mangel på grøntfor. Gaukesyre har og vakre, hvite blommer som vi brukte tel pynt rundt konglefjøsa våre.

En «godbit» som var fristende i granskauen, var maurpiss fra pinner som hadde li ei stynd i ei maurtue. Vi flække borken ta kvister, la dom på tua og stirre fascinerte på dei myriadene ta maur som med en gong samle seg på pinna og la att tisset sitt på dom. Vi sleikte i oss maururin’ som ikke akkurat smaka godt! Dei modigste gutta tok en maur, sætte bakein’ på den inn i munn’ og klæmte tel sånn at pisset sprute inn, vågalt og groteskt var det!

Grana blomstrer frodig i år, hannblomma er gule, og pollen fra dom kan dekke overflater på tjenn og innsjøer. Je fant det ut 17. mai da je vasse gjennom et tjukt lag ta gul pollen for å ta årets fyste bad i Jarenvatnet. Utafor pollenbelte var vatnet klart, men huttetu! Så Kaldt! Det vart bare non jøtt raske svømmetak. Men je gjentok dukkerta tre gonger tel før kaldværet og regnet sætte en stopper for sånn galskap.


17. mai ble på alle måter en flott dag på Hadeland. Sola skinte, bjørka var grønn og det var ikke et regndrypp noe sted. Men noe var det i lufta ...

Det ble noe vi snakket med mange om denne dagen. For etter bare kort tid var det synlig på mørke dresser, bunader, musikkinstrumenter, biler og folk. Det var stor spredning av pollen denne dagen.

Ifølge Astma- og Allergiforbundet skulle det være en beskjeden spredning av salix i vårt område. Spredningen vi så var imidlertid noe helt annet enn beskjeden. Flere vi snakket med 17. mai var imidlertid sikre på å vite at det vi så var grantrær som blomstrer.

Dette beskrives som synlig gult «mel». I store mengder kan det irritere luftveiene, men det er ikke regnet som allergent – Dette pollenet avgir ikke allergener, og omfattes derfor ikke av pollenvarslingstjenesten. For mange allergikere vil det imidlertid virke irriterende og plagsomt å puste i uteluft full av gran- eller furupollen. Omtrent som hvis man ferdes i inneluft med mye husstøv, opplyser Astma- og Allergiforbundet.

På engelsk heter gran: Norway spruce. Det navnet fekk treet i 1666. Da herje en forferdelig brann storbyen London. Nesten all bebyggelse og flere historiske bygnnger, blant andre St. Paul katedralen, vart ødelagte, og 100 000 menneskjer, en sjettedel ta innbyggera vart hemlause. Det trengtes uhorvelig my trevirke for å få bygd oppatt alt, no som medførte stor etterspørsel etter grantremateriale som vart importert «From Norway»!

Kvae, harpiks eller resin, som det og kalles, er treas forsvarssystem mot insekter og sopp. Godkvaen som vi knaske på under krigen da ingen ana tyggegummi var å få tak, var ikke akkurat god da du begynte å tygge, men med vilje, tålmodighet og sterke tenner smaka det jo litt søtt og litt godt etter hvert.

Av og tel er ikke kvae bra nok tel å beskytte trea, og andre midler må tas i bruk. Barkebillefeller er løsenet. Dom utnytter kjønnsdrifta tel billen, - feromer, et luktestoff som billehanna utskiller for å teltrekke seg hubarkebilla, blir plassert i fella. Hu er dom nok tel å la seg lure, kryper inn og omkommer. Somme tider kan det vara så mange som 15 000 daue biller i ei felle.

Har lesi i flere aviser at utbrudd ta granbarkebiller øker over store deler ta Europa i år. 13 millioner kubikkmeter med gran er allerede ødelagt i Slovakia, og ferske tal frå Sverige viser at over en million kubikkmeter med trer er drept ta granbarkbiller.

Billen som bare er fem millimeter lang, kan altså gjøra stor skade i skauen bare det er mange nok ta dom. Forhølda ligger tel rette for det her i Norge nå, sier forskera, og frykter at bestanden kan bli så stor at den og angriper ferske trer.

Hvis vi får en varm sommar, er altså en barkebilleepidemi i vente. Dei små og jævlige insekta trives, blir jøtt aktive i varmen, og det kan bli flere generasjoner i løpet ta non sommarsmåneder.

På 1970 og 80 talet vart gran tel en verdi ta rundt 500 millioner kroner ødelagt bare på Østlandet. Den gongen hadde han Øystein Sunde stor suksess med:

Så kom førtiårskrigen -yeah, yeah,

så fikk vi krimkrigen -yeah, yeah,

Så kom første verdenskrig -ååååhhhhh!

Så kom andre verdenskrig -ååååhhhhh!

Og nå har vi første store barkebillekrig!


Jeg er en barkebille i et barkebilletre,

jeg danser barkebilleboogie når jeg skal avsted,

jeg har en barkebillefelle i min barkebillehatt,

jeg danser barkebilleboogie hver barkebillenatt.

Barkebille barkebille barkebilleboogie,

Barkebille barkebille barkebille boogie.