Gå til sidens hovedinnhold

Grafen og prognosene understreker hva som står på spill disse dagene vi har foran oss

oa mener

Mange starter påskeferien i dag. Men ikke alle. I Helse sør-øst blir ansatte bedt om å droppe påskeferien for å fylle opp beredskapen og bemanningen på sykehusene som opplever økning av koronapasienter. Dette er særlig i Oslo, Vestre Viken og ved Ahus. Flere sykehus er allerede i gul beredskap. Og sykehusene forventer at trykket bare blir høyere etter at vi har avviklet noen feriedager igjen, slik erfaringen fra alle tidligere ferier gjennom koronamånedene har vist. Når vi farter rundt og treffes, øker smitterisikoen. Slik er det bare. Og vi vet at mutasjonene som dominerer nå, er enda mer smittsomme enn de opprinnelige variantene.

Både på Gjøvik og Østre Toten har vi den siste uka sett tilfeller av såkalt villsmitte, som på godt norsk betyr at man rett og slett ikke aner når, hvor, eller hvordan de angjeldende kan ha blitt smittet. Det er mildt sagt bekymringsfullt.

Derfor går vi inn i påskehøytiden med en rekke innskjerpinger og formaninger i tursekken. Så mange og såpass forvirrende, at hensikten antakelig må være at hver og en kjenner på det personlige ansvaret. Om vi ikke klarer å huske alt, så virker dette kanskje slik at vi i alle fall har fokus på å etterleve de mest grunnleggende smittevernrådene.

Påskeferien kommer mens vi er inne i den tredje smittebølgen. Hvordan vi klarer oss gjennom høytiden, vil få stor betydning for den videre utviklingen. Helse sør-øst har sammen med Folkehelseinstituttet laget en prognose, som de mener beskriver en ikke usannsynlig situasjon bare fire uker fram i tid. Her planlegger de for et scenario med rundt 1000 innlagte koronapasienter, hvorav 200 på intensivavdelingene. Torsdag var 213 pasienter innlagt med covid-19, og 71 av disse fikk intensivbehandling. Prognosene understreker hva som står på spill disse dagene vi har foran oss.

De to-tre neste ukene vil vise om innskjerpingen i smittetiltak virker, og kan kutte toppen av den bratt stigende nasjonale kurven. I Innlandet har vi tross utbruddet på Østre Toten og sporadisk oppblomstring, en vesentlig mindre oppgang i smittetallene de siste ukene enn i nabofylket sørover. Det må bety at vi er ganske gode på smittevern. La oss fortsette med det gjennom feriedagene.

Kommentarer til denne saken