OA 9. august: Samboeren til One Andrea Lindstad bråvåkner og ser flammer stå opp fra mobiltelefonen hennes. Den hadde stått på lading på soverommet gjennom natten, slik man ikke skal, men som «alle» likevel gjør.

Heldigvis fikk ikke branntilløpet alvorlige konsekvenser. Men stadig hører vi om alvorlige hendelser knyttet til lading av telefoner og nettbrett.

– Rart ingen har løst problemet, tenkte kollegaene Andreas Gaarder og Stig Werner Brusveen. De jobber til daglig i et høyteknologisk miljø ved Nammo.

Hva med å plassere en temperaturføler inne i ladekabelen, en som både varsler og bryter strømmen når temperaturen blir farefullt høy?

Temperaturføler

– Teknologien finnes. Det er bare å sette den sammen, tenkte Stig Werner – en entusiastisk gründersjel som selvfølgelig visste at han trengte en sparringspartner med bred teknisk innsikt for et slikt prosjekt.

Andreas Gaarder, over gangen på jobben, var den naturlige å gå til. 

– Andreas er en skarping. Og han er ikke en som «tar av» uten videre. Så da han for en gangs skyld ikke kastet meg på dør, men ga meg et «tja, kanskje det ...», skjønte jeg at vi var inne på noe, flirer Brusveen.

 

Kort fortalt har det gått noen år siden de to begynte å drodle rundt ideen. Og troen på at de har et produkt verden trenger, har ikke avtatt. For i ethvert hjem finnes det nå flere telefoner og nettbrett som skal lades. Og fortsatt bryter det ut branner på grunn av dem. Og «brannsikre» ladekabler har de ennå ikke funnet i butikkhyllene.

Denne kan redde liv

Topro på laget

Etter prøving, feiling og flere runder med forbedringer, har de to nå en prototyp de vet fungerer.

Andreas Gaarder demonstrerer. Deres oppfinnelse er montert på en vanlig ladekabel for iPhone. Et selvkomponert kretskort står i direkte kontakt med metallet i USB-kontakten, den som puttes inn et støpsel, som altså settes i kontakten når du skal lade.

Blir det for varmt inne i støpselet, vil en temperaturføler reagere. Ladestrømmen kuttes, og en alarm utløses med lyd- og lysvarsel.

– Enkelt sagt er dette en veldig lokal brannvarsler, plassert der varmeutviklingen i ladekabler vanligvis oppstår. Vi vil at strømmen skal kuttes ved omlag 70 grader, slik at ytterligere varmeutvikling stopper, sier Andreas, for øvrig sønn av brannmann Gustav Gaarder på Østre Toten.

De har altså funnet løsningen. Og så passer det godt at Topro Elektronikk noen steinkast unna både har avansert maskineri og ønske om å produsere kretskortene som gjør kablene brannsikre.

– Vi bruker kjent teknologi som vi har satt sammen på en ny måte. Vi har ikke funnet noen patent der ute som stopper oss.

Andreas Gaarder og Stig Werner Brusveen, gründere

Sans og fornuft

Design by Sense har de kalt sitt lille firma som nå er i startgropa. (Ordet «sense» kan som kjent bety «å sanse», men også «fornuft». Gutta liker dobbeltbetydningen.) Mot slutten av september kaster de seg endelig ut i det. Produktet skal lanseres på en internettplattform for såkalt crowdfunding («folkefinansiering» på norsk).

De har valgt en verdensomspennende variant, kalt Kickstarter. Her presenterer de sitt produkt, og alle som vil bidra til at dette kommer for salg, kan donere penger eller rett og slett forhåndsbestille produktet. 

 

– Om vi får samlet inn et gitt beløp i løpet av en måned, får vi pengene og dermed kapital til å sette laderen i produksjon. Og enda viktigere enn pengene, er nettverket og markedsføringen vi får gjennom en slik kampanje, som altså forgrener seg over hele kloden, sier Andreas Gaarder.

De to har forøvrig sendt patentsøknad, og er selvsagt spent på svaret fra patentstyret.

 

– Vi bruker kjent teknologi som vi har satt sammen på en ny måte. Vi har ikke funnet noen patent der ute som stopper oss. Selvsagt kan det komme konkurrenter på banen, men vi kan levere kablene til konkurransedyktig pris uansett, sier Stig Werner Brusveen entusiastisk.

– Alt kan skje

– Smarttelefoner og nettbrett finnes og utgjør en brannfare i millioner av hjem på denne kloden. Hvor stort tenker dere egentlig?

Andreas Gaarder smiler og drar litt på svaret:

–  Vi har gjort kalkyler på 100.000 solgte kabler. Lenger våger jeg ikke tenke. Det vi vet er at vi har et produkt som virker, som vil være robust og som vi vil kunne produsere så rimelig at prisen til kunden blir omtrent som en standard ladekabel. Helt rasjonelt finner jeg ingen grunn for at folk ikke vil velge laderen som er mest brannsikker, sier han.

Stig Werner Brusveen understreker at de ikke hadde satset om de ikke hadde tro på produktet.

– Vi er forberedt på at dette kan bli en flopp, men også at det kan skyte fart. I så fall innser vi at vi må knytte til oss folk som er gode på markedsføring og salg. Men uansett hva som skjer skal vi ha det gøy, sier Brusveen.

Fakta

Sju av ti nordmenn lader mobiltelefonen om natta

93 prosent av den yngre befolkningen (mellom 15–29 år) lader mens de sover

Kilde: TNS Gallup-undersøkelse i 2016

Michel Horacsek er salgssjef for elektronikkavdelingen til Topro. Han legger ikke skjul på at produktet til Gaarder og Brusveen er interessant for dem.

– Vi har sammen sett på industrialiseringen av produktet, og funnet at kretskortene kan gjøres veldig automatisk. På Topro har vi en robot som kan gjøre dette på effektivt vis. Dermed kan store kvantum produseres til en fornuftig pris.

– Du har tro på produktet?

– Absolutt. Fordi det har med sikkerhet å gjøre. Det kan redde materielle verdier, men også liv. Det blir veldig spennende å se hvordan ideen blir tatt imot når de lanserer den. Den umiddelbare responsen fra resten av verden vil være en god pekepinn, sier salgssjefen ved Topro.