Gjøviks stolthet – en skam

TRAPP: – Alle skal kunne bruke Gjøviktrappa dersom den skal være universelt utformet, skriver artikkelforfatteren.

TRAPP: – Alle skal kunne bruke Gjøviktrappa dersom den skal være universelt utformet, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå kommer Gjøviktrappa, skriver Oppland Arbeiderblad på nett, og refererer til at Gjøvik kommunestyre i møtet i april vedtok dette som et av mange tiltak for næringslivet i forbindelse med koronakrisa. selv var jeg møtende vara for Rødt i kommunestyret på dette møtet og stemte mot denne idiot-trappa.

Posisjonen mener tydeligvis at ei trapp midt i gågata vil være et forskjønnende element i bybildet.

La meg starte med definisjonen av en trapp: En trapp er en samling trinn som fører opp eller ned i høyde, på steder hvor det er upraktisk med en skråning eller en rampe. En tre- og metalltrapp er oftest oppbygd av sidevanger og trinn.

Jeg hater trapper. Jeg sitter i rullestol og er leder i kommunalt råd for personer med nedsatt funksjonsevne i Gjøvik kommune. Rådet behandlet planen i sitt siste møte. Der uttalte rådet seg slik «Vedrørende Gjøviktrappa og Campustrappa ser rådet dette som et tiltak som bevist ekskluderer en andel av Gjøviks innbyggere. Rent prinsipielt mener rådet at å kalle noe en Gjøviktrapp indikerer at dette er et felles gode, men en trapp vil ikke gjelde alle.»

Dette rådet ville ikke posisjonen i kommunestyret høre på. Varaordfører Anne Bjertnæs sa riktig nok under formannskapets behandling av planen at Gjøviktrappa skulle bli universelt utformet. Jeg lurer meg på om varaordføreren har satt seg inn i hva universell utforming går ut på.

I Gjøvik har vi Nordens største laboratorium for universelt utforming tilknyttet NTNU. Det hadde jo vært fint om Gjøvik kommune kunne bidratt til at byen som vertskap for UU-laben kunne vise byens innbyggere og tilreisende at her tenker vi universell utforming i et inkluderende bymiljø. Trapper er ikke inkluderende men en barriere for mange, Universell utforming betyr i følge Store norske leksikon: Utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av flest mulig. ... Universell utforming vil si å planlegge produkter, omgivelser, programmer og tjenester slik at de kan brukes av så mange mennesker som mulig på en likeverdig måte.

Dette innbefatter for eksempel. ulike sansetap som syn, hørsel, bevegelse men også store grupper som mødre med barnevogn, eldre med gangbesvær, ungdom med sparkesykkel eller skateboard osv.

Alle skal kunne bruke Gjøviktrappa dersom den skal være universelt utformet. Ofte er dette grupper med mange ulike behov. Dersom Gjøviktrappa skal bli for alle trengs det en bred prosess med involvering fra alle brukergrupper som Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne mer enn gjerne deltar aktivt i. Men da tror jeg ikke det blir bygging i år, og heller ikke en stimulering for det lokale næringsliv mot konsekvensene av koronapandemiens uheldige virkninger for lokale bedrifter.

Jeg gjentar at Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne mer enn gjerne bidrar for å forbedre et universelt utformet Gjøvik, men noe trapp blir det ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken