Hva ble egentlig resultatet av folkeavstemmingen?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerNår en regner litt på tallene fra folkeavstemmingene om kommunesammenslutningen finner en raskt ut at bare 10–15 prosent av alle de stemmeberettigede ønsker en storkommune i Gjøvikområdet! Dette har vært lite fokusert etter avstemmingene. Det er korrekt at frammøtet var beskjedent. Men en hjemmesitter i en slik folkeavstemming er egentlig ikke interessert i noen endring av det bestående, ellers hadde de møtt fram og skrevet ja. Alle som vil ha endring må vise det, mens de som ikke møter fram jo egentlig er fornøyd med det bestående!

Det var altså svært få – i middel 12 prosent av alle innbyggerne i de 3 kommunene *) - som ønsket å slå seg sammen, til tross for alle de gode intensjonene om et bedre liv i framtida. Men – ærlig talt – det var vel svært lite konkrete punkter i intensjonsavtalen – og en del av punktene var vel lite realistiske. Tror dette ble gjennomskuet av folket. Dette resultatet av innbyggernes avstemming bør være et tankekors for de valgte kommunestyrerepresentantene som fortsatt påstår at en sammenslåing er det eneste rette! Kjenner for øvrig til tre kommuner på Vestlandet som i fellesskap feiret at det var 100 år siden de skilte lag!

*) Grunnlaget for utregningen er 37,8 prosent ja av de 38,2 prosentene som stemte i Vestre Toten, 28 prosent ja av de 44 prosentene som stemte i Østre Toten, og 41,5 prosent ja av de 25,6 prosentene som stemte i Gjøvik – ifølge tall fra OA.

Artikkeltags