Livsfarlig hærverk førte til togstans

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Jernbaneverket går ut med en kraftig advarsel etter at hærverk førte til togstans forrige helg (16. og 17. april).

- To tilfeller av hærverk førte til brudd i strømforsyningen på strekningen mellom Sandermosen og Nittedal på Gjøvikbanen. Mange reisende ble rammet av forsinkelser og innstilte tog mens mannskaper fra Jernbaneverket foretok feilsøk og utbedring av skader på kontaktledningsanlegget, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i en pressemelding fra Jernbaneverket.

Etter meldinger om strømbrudd ved 18.30-tiden lørdag kveld, ble det foretatt omfattende feilsøk på strekningen mellom Sandermosen og Nittedal.

- I den forbindelse ble det avdekket at noen hadde «moret» seg med å kaste pinner/kvister på koplingspunkter i våre anlegg ved Movatn. Hærverket førte til kortslutning i høyspenningsanlegget som forsyner togene med kjørestrøm, og førte dessverre til flere timers stans i togtrafikken på Gjøvikbanen. Tilsvarende hærverk var også årsaken til et nytt strømbrudd samme sted søndag kveld, opplyser Korslund.

Hærverket politianmeldes

Jernbaneverket må konstatere at hærverk mot deres anlegg ikke er noe nytt fenoment, men at de ikke har erfaring med denne formen for hærverk tidligere.

- Vi ser naturligvis svært alvorlig på hendelsene, og understreker at hærverket vil bli politianmeldt, sier Korslund.

Livsfarlig

Jernbaneverket benytter anledningen til å minne om at enhver form for «tukling» og nærkontakt med høyspenningsanlegg bokstavelig talt er forbundet med livsfare. Lange gjenstander som kommer i farlig nærhet kan føre til livstruende/fatale skader som følge av overslag. I tillegg kan gnistregn føre til alvorlige gress- og skogbranner.

Det er ikke kjent hvem som står bak hærverket ved Movatn. Motivet er naturligvis derfor heller ikke klarlagt.

- Vi kan imidlertid ikke utelukke at det dreier seg om tankeløse «guttestreker». Vi henstiller derfor til foreldre og foresatte å forklare barn og ungdom om at hærverk ikke bare er forbudt. Det er også forbundet med livsfare.

Artikkeltags