Hamar bekymret for nye «Vestoppland kommune»

Ordfører Bjørn Iddberg i Gjøvik snakker om intensjonen om å slå sammen Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land kommune som en enestående sjanse til å ta førerrollen i Innlandet.

Ordfører Bjørn Iddberg i Gjøvik snakker om intensjonen om å slå sammen Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land kommune som en enestående sjanse til å ta førerrollen i Innlandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hamar-ordfører Einar Busterud tror en ny gigantkommune på vestsida av Mjøsa vil «snu premissene for ganske mye i Innlandet».

DEL

Det er Hamar Arbeiderblad som har snakket med Hamar-ordføreren om hva det kan bety om Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land slår seg sammen til «Vestoppland kommune».

LES OGSÅ: Storkommunen kan bli den største i Innlandet

LES OGSÅ: Hva mener du om «Vestoppland kommune»

Ordførerne i Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land har som kjent signert en intensjonsavtale om å slå seg sammen til nye Vestoppland kommune, med Gjøvik som kommunesenter. Denne avtalen skal legges fram i et felles kommunestyremøte i Gjøvikhallen 11. februar, før de respektive kommuner senere skal ta stilling til om de vil være med videre. Dersom alle fire kommuner går videre med planene får vi en ny storkommune med 64.000 innbyggere fra 1. januar 2020.

– Sjanse til å ta førerrollen i Innlandet

Gjøvik er til nå den eneste bykommunen rundt Mjøsa som har inngått forlovelse med nabokommuner. Derfor har blant andre Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg pekt på at at dette er en stor sjanse til å sette seg i førerrollen i Innlandet.

Det tror Hamar-ordfører Einar Busterud at Iddberg kan ha mye rett i.

– Hvis disse fire kommunene slår seg sammen, blir det en «gamechanger». Det vil snu premissene for ganske mye i Innlandet. En slik kommune blir en helt annen aktør, med en helt annen kraft, enn det vi klarer å oppvise på denne sida av Mjøsa, sier Busterud til Hamar Arbeiderblad.

– Total passivitet i Hedmark

Avisa er også bekymret for at flere kommuner i Oppland er godt i gang med forhandlinger om sammenslutning.

– I Hedmark råder total passivitet. Ingen har satt seg til forhandlingsbordet. (...) Det er å håpe at de fire kommunene i Hamar-regionen tar inn over seg hva som skjer, skriver i HA i sin lederartikkel i dag.

Artikkeltags