Aleksander løper fra Gjøvik til Oslo til inntekt for flyktningbarn

Godt på vei: Klokka sju var Aleksander Tangen kommet til Lygnabakkene, og var på sitt fjerde måltid så langt, forteller Hege Lilleheil Horsberg.

Godt på vei: Klokka sju var Aleksander Tangen kommet til Lygnabakkene, og var på sitt fjerde måltid så langt, forteller Hege Lilleheil Horsberg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Klokka 2 i natt, i 21 minusgrader, la gjøvikenseren Aleksander Tangen ut på den 118 kilometer lange turen fra Gjøvik til Oslo.

DEL

I samarbeid med organisasjonen Fakkeltog har maratonløperen Aleksander Tangen siden desember forberedt seg til sitt livs lengste løp, som han gjennomfører til inntekt for internt fordrevne barn i Irak.

Målet er å belyse den reisen flyktninger legger ut på når de blir drevet fra hjemmene sine, og peke på hva hver enkelt har måttet prestere for å komme til Norge.

– Ideen kom fra Aleksander, som lenge har hatt en drøm om å utfordre grensene for hva kroppen kan tåle. Han ønsket samtidig å gjøre dette for å sette fokus på en god sak, sier daglig leder i Fakkeltog, Hege Lilleheil Horsberg.

Prosjektet har fått tittelen RoadToOslove.

Femten timer er målet

Med seg på turen har Tangen en følgebil med to personer, klesskift og mat.

Ambisjonen er å bruke mellom 12 og 15 timer, og være framme på Bislett i Oslo innen klokka 17 i ettermiddag.

– Det var 21 minus når han startet fra Gjøvik i natt, så det er ganske ambisiøst. Med dette været spørs det om det holder – men vi håper i hvert fall at han er framme til klokka 19, når vi har invitert til bankett, sier Lilleheil Horsberg.

Vil aktivisere flyktningbarna

Fakkeltog ble opprettet for seks måneder siden, og dette er det første prosjektet av denne typen organisasjonen gjennomfører.

Underveis i løpet oppfordres folk til å donere penger gjennom Vipps, og midlene skal gå til å aktivisere barna i leirene for internt fordrevne flyktninger i Irak.

– Vi håper blant annet å kunne få i stand aktivitetsrom hvor barna kan få utfolde seg kreativt, fysisk og mentalt, sier Lilleheil Horsberg.

Fakkeltogs overordnede formål er å jobbe for å bedre framtiden til flyktninger i Norge, Irak og Syria, med spesielt fokus på nettopp barn.

De har også et stort nettverk av frivillige i Irak, hvor en av organisasjonens grunnleggere selv flyktet fra for to år siden.

Artikkeltags