Gå til sidens hovedinnhold

Blir Hunton værende i Gjøvik?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 18.06.1991 ble Hunton Bruk erklært konkurs. 90 personer blei uten arbeide. Fabrikken som hadde vært en del av Gjøviks historie fra 1889 hadde brukt opp sine 9 liv, trodde de fleste. Det var ikke fritt for at mismotet også preget Hunton Arbeiderforening de to første dagene. Det var ikke til å unngå, men vi kom oss fort opp på beina og blei klare for å føre kampen for fabrikken, arbeidsplassene på Hunton og rundt omkring. Ringvirkningene som det så fint kalles.

Hunton Arbeiderforening hadde vært ute en vinternatt før, det samme hadde fylkesordfører Ola Dahl, styreleder Arne Mellerud og noen andre viktige støttespillere. Kampen ble ført med alle midler, noe Hunton Arbeiderforening vil komme tilbake til senere.

Denne kampen for arbeidsplassene startet på denne dagen for 25 år siden, selve seieren ble først stadfestet den 21.11.91. Hunton Arbeiderforening og våre samarbeidspartnere hadde vunnet en kamp de fleste ikke trodde var mulig.

Den siste store kampen for Hunton sin eksistens som produksjonsbedrift ble avgjort for 20 år siden, den 25.6.1996 skulle Huntons skjebne avgjøres. Det gikk hardt for seg og HAF klarte å få utsatt avgjørelsen til neste styremøte den 25.9.96. Fritz Frølich ble ansatt som ny administrerende direktør. Det ble helt avgjørende for Hunton sin videre skjebne. Han skjønte godt hva vi sa og argumenterte for. Og den 25/9.96 ble kun en liten formalitet. Hunton var den bedriften det skulle satses på. Mer om dette kommer senere.

Grunnen til at Hunton Arbeiderforening drar fram dette nå er av to grunner. Vi er stolte over det vi klarte å få til. Men den viktigste grunnen er at nå i disse dager så blir Hunton sin tilhørighet til Gjøvik avgjort.

Byen og fabrikken er et og har vært det i 127 år. Denne symbiosen står muligens for fall i disse dager.

Hunton Arbeiderforening er av den oppfatning at valget av sted for den nye isolasjonsfabrikken kan føre til at bedriften etablerer den i Gausdal. Det vil være begynnelsen på starten for å trappe ned på Gjøvik.

Hvorfor? Jo slik vi ser det er dette en svært stor investering for eierne. Mye av overskuddene vi har kjørt inn de siste årene har gått til morselskapet Skog Holding og har vært ment for å investere i ny virksomhet. I de 10 siste årene har det vært investert mye i nytt utstyr og ikke minst i bygninger, men selv etter disse betydelige investeringene har det vært store overskudd som har blitt saltet ned i Skog Holding.

Investeringen i en ny isolasjonsfabrikk er svært langsiktig og det vil sannsynligvis ta svært lang tid før man kan utnytte produksjonsutstyret for fullt. Mest sannsynlig tar dette flere år. Hva skal de som arbeider der da gjøre når det ikke er grunnlag for produksjon hele uka den første tiden. Jo man må ha noe annet produktivt arbeid å gjøre. Hvor finner du slikt arbeid. Jo i den eksisterende bedriften og vareporteføljen. Det er selvsagt at det som kan flyttes, vil bli flyttet, smått om senn. Dette fordi det finnes få synergieffekter mellom bedriften Hunton i Gjøvik og ny bedrift i Gausdal

Benytter vi Gjøvik alternativet på Skjerven er det svært mange synergier.

• Det kan planlegges å overføre mannskap som arbeider i hovedbrikken på Gjøvik, når det skal produseres isolasjon, når lagret er fylt opp kan de arbeide videre på Gjøvik. Akkurat slik vi arbeidet når presseproduksjonen var på Gjøvik.

• Vi kan bruke elektrikker avdelingen og mekanisk avdeling hvis bedriften blir liggende på Skjerven. Vi kan utnytte de store skaren av funksjonærer som er ansatt de siste årene på en langt bedre måte med fabrikk på Skjerven enn å bygge i Gausdal.

• I det hele tatt vil en Skjerven satsing være langt bedre enn Gausdal.

• Ved å satse på Skjerven er det langt lettere å bygge opp en ny porøslinje, når den tiden er inne å bytte om fra en våtprosess vi nå benytter oss av, til en tørr prosess av porøse plater.

• Ved å satse på Skjerven vil det være langt lettere å få med seg arbeidsfolket til å bli værende på Hunton fra et vedtak om bygging av en tørrprosess fabrikk er fattet til til den er ferdig og klar for å starte opp. Hvis Gausdal blir vedtatt vil det etter hvert bli vanskelig å få de erfarne folkene til å bli værende og kjøre videre som om ingenting er hendt.

• Hvis styret i Hunton Fiber fatter et vedtak om å bygge i Gausdal så betyr det et farvel til Gjøvik. Båndene blir borte for alltid. Trist, men sant.

• Gjøvik + Hunton = Sant.  Og er den eneste farbare veien til et langt liv for treforedlingsbedriften ved Hunnselvas bredder.

Dette har Gjøvik kommune skjønt og er villige til å strekke seg langt for å få beholde bedriften i kommunen. Vi håper også at styret i Hunton Fiber også anser disse momentene som vesentlige for videre satsing i kommunen.

Styret i Hunton Arbeiderforening.

Kim Nicolaysen. Terje Nybakke. Bjørn Finsveen. Sturla Bekkelund. Ole J Hagen. Tormod Mathisen.

Ketil Skogstad. Morten Kristiansen. Størk Hansen

Kommentarer til denne saken