Jorunn snudde ryggen til Arne Myrdal i 1991. Nå vil hun at gjøvikenserne gjør det samme mot SIAN

SNUR RYGGEN: Jorunn Pedersen oppfordrer så mange som mulig om å snu ryggen til SIAN lørdag.

SNUR RYGGEN: Jorunn Pedersen oppfordrer så mange som mulig om å snu ryggen til SIAN lørdag. Foto:

– Dette kan vi ikke finne oss i, fastslår Jorunn Pedersen.

DEL

Organisasjonen «Stans islamiseringen av Norge» (SIAN) har søkt om, og fått innvilget, tillatelse til å holde stand på Jernbanetorget i Gjøvik lørdag.

Parksjef Bjørg Aarvold i Gjøvik kommune har overfor OA bekreftet at SIAN har fått innvilget tillatelse til å ha stand.

Ordfører Bjørn Iddberg (Ap) er blant dem som har uttrykt sine betenkeligheter:

– Jeg håper at dette kommer til gå rolig for seg, understreker Iddberg.

– Gufs fra fortiden

Én av dem som har reagert på SIANs markering er Jorunn Pedersen. Sammen med Einar Skare oppfordrer hun folk til å møte opp på Jernbanetorget lørdag og snu ryggen til organisasjonen SIAN.

– Det vil sikkert poppe opp forskjellige former for motdemonstrasjoner, sier hun og legger til at hun ser på SIAN som en rasistisk organisasjon.

«Stopp islamiseringen av Norge» skriver på sin nettside at «SIAN tar avstand fra rasisme og alt annet politisk tankegods som strider mot demokratiske og humanistiske idealer. SIAN er heller ikke mot muslimer som mennesker, men derimot islam som religiøs-politisk ideologi. Muslimer er islams første ofre».

– Det jeg er imot er måten SIAN setter folk i bås. Det er en skummel tankegang som historien har hatt mange forferdelige eksempler på, sier Pedersen.

DEMONSTRERER: Einar Skare (f.v.), Egzon Qaka, Ingun Moldstad, Sabine Causevic, Odd Christian Hagen og Paula Elvesveen er klare for å markere på Jernbanetorget lørdag. Foto: Brynjar Eidstuen

DEMONSTRERER: Einar Skare (f.v.), Egzon Qaka, Ingun Moldstad, Sabine Causevic, Odd Christian Hagen og Paula Elvesveen er klare for å markere på Jernbanetorget lørdag. Foto: Brynjar Eidstuen

Glemmer ikke Brumunddal

Jorunn Pedersen var blant demonstrantene som snudde ryggen til Arne Myrdal og Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) i Brumunddal i 1991. Hun trekker paralleller til dagens situasjon.

– Det var et helvete da nynazistene barket sammen med antirasistene. Jeg var livredd. Det var veldig sterkt da folket senere snudde ryggen til Myrdal.

– Nå står vi her over 25 år senere. Har vi lært noe av det som skjedde da?

– Vi ser dessverre at det kommer tilbake, over hele Europa. Nazister og rasister har begynt å marsjere i gatene igjen. Å sparke nedover og hetse folkegrupper er dessverre veldig lett, sier Pedersen.

Egzon Qaka (f.v.), Sabine Causevic og Odd Christian Hagen.

Egzon Qaka (f.v.), Sabine Causevic og Odd Christian Hagen. Foto:

Ikke-vold

Jorunn Pedersen understreker at lørdagens motdemonstrasjon skal ha et ikkevoldelig preg.

– Man vet jo aldri helt hvordan slike demonstrasjoner går for seg, og det har jo vært tumulter andre steder i landet ...

– Vi er opptatt av at vi bare skal snu ryggen til SIAN og ikke inngå i noen konfrontasjoner med dem. Vi skal oppføre oss fredelig, sier hun.

– Jeg håper så mange som mulig møter opp og snur ryggen til SIAN. Man kan ikke kriminalisere en hel religion. Nok er nok, sier Jorunn Pedersen.

Startet på Facebook

Einar Skare sier til OA at han i utgangspunktet ville dele noen tanker på Facebook. Så begynte snøballen å rulle.

– Jorunn tok kontakt med meg etter å ha lest innlegget mitt. Jeg så denne SIAN-plakaten, ble forbannet og mente vi måtte skape engasjement. Jeg har gått noen runder med meg selv om det beste hadde vært å tie dette i hjel. Når radikaliseringen på ytre høyre er så tydelig, holder det ikke med å tie det i hjel, sier Skare.

Han synes det er trist at SIAN kommer til Gjøvik.

– Det er veldig trist at beboerne i Gjøvik må forholde seg til en slik markering. Det handler ikke om å frata noen ytringsfriheten, men vi må være tydelige på hva vi mener om slike holdninger, sier Einar Skare.

Egzon Qaka har tatt initiativ til Facebook-arrangementet «Ingen rasister i våre gater». Torsdag hadde over 300 meldt sin interesse. Omtrent 140 har sagt at de skal delta.

Einar Skare (f.v.), Egzon Qaka, Ingun Moldstad, Sabine Causevic, Odd Christian Hagen og Paula Elvesveen.

Einar Skare (f.v.), Egzon Qaka, Ingun Moldstad, Sabine Causevic, Odd Christian Hagen og Paula Elvesveen. Foto:

Artikkeltags