– Klart vi melder flytting for 3000 kroner

SIER JA TAKK: Siavash Barnoshian (t.v) og Anders Sæterdal, byggstudenter ved NTNU i Gjøvik.

SIER JA TAKK: Siavash Barnoshian (t.v) og Anders Sæterdal, byggstudenter ved NTNU i Gjøvik. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rådmannen i Gjøvik vil putte penger i lomma til studenter for å få orden på befolkningstallet i kommunen.

DEL

– Ja, for tre tusen kroner hadde vi nok meldt flytting, sier Anders Sæterdal fra Skjåk og Siavash Barnoshian fra Oslo.

Begge tar en treårig byggingeniørutdannelse ved NTNU i Gjøvik, og er nå ferdig med første året. Forslaget fra rådmannen var nytt for dem.

– Men det  høres ut som et positivt forslag, sier de to.

Rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen, forslår en midlertidig ordning der kommunen gir penger i støtte til studenter som melder flytting til Gjøvik kommune når de går i gang med sine studer. Han ser på dette som en del av en velkomstpakke til dem som starter sine studier i 2017 og 2018. Senere skal ordningen evalueres. Et enstemmig kommunestyret sluttet seg til forslaget da saken var oppe til behandling.

– Gjenspeiler ikke fakta

– Mange studenter gjennomfører i dag sine studier uten å melde flytting til sine studiesteder. For Gjøvik medfører dette at befolkningsstatistikken ikke gjenspeiler alle studentene som er bosatt her, skriver rådmannen.

Han påpeker at dette får konsekvenser på flere måter. Grunnlaget for kommunens dimensjonering og etablering av tilbud av tjenester, som barnehager, skoler, boligtilbud, kollektivtrafikk og andre offentlige tjenester, bygger på innbyggertall som er lavere enn det som reelt.

– Dette kan resultere i underdekning og press på tjenester, skriver rådmannen.

Mathisen viser til at Trondheim kommune mister inntekter på 68 millioner kroner i årlige inntekter fordi studentene i byen står oppført i folkeregisteret i en annen kommune. Tromsø taper 35 millioner kroner, Sandnes og Kristiansand over 12 millioner kroner hver.

Styrker studentbyen

Mathisen påpeker at Gjøvik i dag framstår som studieby med færre studenter og mindre utdanningstyngde enn hva som faktum.

– Dette kan også gjøre utdanning i Gjøvik mindre attraktiv, mener Mathisen. Han mener innføring av en ordning som motiverer flere til både søke til og melde flytting til Gjøvik, vil være et tiltak for å utvikle Gjøvik som studentby.

Rådmannen foreslår å sette av 500.000 kroner til dette fra et disposisjonsfond. En forutsetning for å få de tre tusenlappene er at studentene kan vise gyldig studentbevis og bekreftelse på at studenten nylig er registrert bosatt i Gjøvik kommune, samt at de forplikter seg til å være bosatt i Gjøvik kommune under studietiden.

Artikkeltags