Gå til sidens hovedinnhold

Slipper fasten inn

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjøvik kirke vil ta fastetiden tilbake og åpner kirken gjennom hele fasten.

Som et nytt tilbud i fastetiden til dem som ønsker tid til stillhet og ettertanke, har Gjøvik kirke program fra den 14. februar og helt til påske.

Nå blir kirken åpen på kvelden fra mandag til torsdag. Da kan folk som ønsker det komme innom og aktivt bruke litt tid på stillhet og ettertanke.

– Mange forbinder fasten med å avholde seg fra mat og drikke, eller andre punkter som tv-fri, mobilfri, røyk og alkoholpause eller annet. Det kan være gode og fine øvelser, men vi ønsker primært å gi folk et alternativt valg, forteller initiativtaker Tom Torkehagen og sokneprest Ole Jacob Nyhus.

22 kvelder og 20 frivillige

De har etablert prosjektet «Ta fasten tilbake» og har laget et program med musikere og talere som fyller 22 kvelder i fastetiden. 20 frivillige stiller opp, både musikere, prester og folk som ikke er så kirkevante skal både spille, tale og være vertskap.

– Dette handler altså om å vekke til live en del av kirkeåret som vi i Den norske kirke ikke har lagt særlig mye vekt på tidligere. Mange andre har sterke tradisjoner knyttet til fastetiden, forteller Torkehagen.

– Målet er å ha arrangementer alle hverdager fra mandag til og med torsdag, fra Askeonsdagsgudstjenesten onsdag 14. februar til torsdag 22. mars. Da blir det mulighet for en stille stund  med lystenning og litt musikk. Halv ti begynner selve programmet som varer i 20 minutter. Deretter blir det en form for kort liturgisk avslutning, før vi stille forlater kirken kl. 21.50 og går hjem, forteller Torkehagen.

Kommentarer til denne saken