Gå til sidens hovedinnhold

– Hvis dere kommer fulle hjem fra byen, så ikke begynn å lage varm mat

Artikkelen er over 5 år gammel

TILBUD: Få alt digitalt innhold for 99 kroner i 8 uker

Tykk, hvit røyk velter utover andre etasje i Sørbyen studentboliger på Kopperud tirsdag ettermiddag. Brannalarmen går over hele den ni etasjers blokka.

De om lag 130 beboerne er intetanende om brannøvelsen. Noen av dem har riktignok fått med seg at det skal være en brannøvelse i oktober, men de vet ikke når og hvor.

– Det tok fem minutter å evakuere alle. Er dere fornøyd med det? spør branningeniør Erik Markeng fra Gjøvik brannvesen og ser ut over den ser ut over den tynnkledde gjengen med studenter. Mange rakk ikke engang å ta på seg sko da de la på sprang og står bare i sokklessen på den kalde asfalten. Andre står barføtt i slippers og hakker tenner mens de hører på Markengs gode råd om brannsikkerhet.

Kjøp en kebab

– To tredeler av alle henvendelser til brannvesenet som studenter er involvert i, skyldes matlaging. Hvis dere kommer fulle hjem fra byen, så ikke begynn å lage varm mat. Kjøp heller en kebab på byen før dere drar hjem, framholder Markeng.

Brannvesenet har altfor ofte måttet rykke ut til studentboliger, fordi noen har sovnet fra en pizza i ovnen etter en sen fest på byen. Etter hvert som pizzaen blir mer og mer brent, kan det utvikle seg store mengder skadelig røyk i rommet.

Førstemann ut

– Da jeg hørte brannalarmen lukket jeg straks vinduet og sprang ned trappa så fort jeg kunne, sier Atbin Mehrsai, som var førstemann ut av døra. 21-åringen fra Volda studerer informatikk ved NTNU i Gjøvik, og har bare bodde to-tre måneder i byen. Han leier en hybel i tredje etasje i den ni etasjers blokka, som eies av Sit (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim).

- Jeg har vært med på mange brannøvelser i militæret i Bardufoss og på befalsskolen tidligere. Det er fint at de gjennomfører slike øvelser her også, sier Mehrsai. Han synes for øvrig det er allrigt i se de andre beboerne i blokka,

– Det skjer ikke så ofte. Sånn sett kunne vi gjerne hatt øvelser ofte, smiler han.

Heftig øvelse

I tillegg til røyklegging av en hel etasje og full utrykning fra brannvesenet, ble det litt "show" på plassen utenfor. Brannvesenet demonstrerte nemlig hva som skjer hvis man prøver å slukke en brennende kjele med olje ved hjelp av vann. Reaksjonen er eksplosjonsartet!

Jørn Haugen, leder for forebyggende avdeling ved Gjøvik brannvesen, satte også fyr på et basseng med vann og gass og lot alle som ville få prøve seg på brannslukking.

– Å vite hvordan man bruker et brannslukningsapparat er nesten like viktig som å ha det tilgjengelig. Hold et godt tak ytterst på slangen. Vær litt aggressiv, len deg framover og sikt på målet, forklarte brannmannskapet til de mange som ville prøve.

 

Veldig nyttig

– Vi har hatt mange slike brannøvelser i samarbeid med brannvesenet opp gjennom årene, og det er alltid veldig nyttig. Problemet er at man ikke kan ha slike øvelser for ofte. Det blir som å rope ulv, ulv, og da er det ingen som tar alarmen alvorlig, sier Arne Mo, koordinator og leder for drift og vedlikehold i Sit.

Han minnes blant annet en gang de hadde brannøvelse klokka 4.30 om morgenen. Da var det skikkelig kaos på stedet, men for studentene var det ytterst lærerikt, mener han.

– Egentlig har vi ikke noen andre krav på oss enn en vanlig røykvarsler på hvert av rommene, men vi har gjort mange tiltak. Vi har direkte brannvarsling til brannvesenet, og brann og rømningstrapper utenfor hver korridor. Nylig installerte vi også komfyrvakter på alle kjøkken for å ivareta sikkerheten, avslutter Mo. 

Kommentarer til denne saken