Scott Bonner ble verdenskjent under opptøyene i Ferguson. I januar kommer han til bibliotekfestival på Gjøvik.

Scott Bonner er leder for Ferguson Public Library, og bibliotekets eneste heltidsansatte. Byen har i overkant av 20.000 innbyggere, og er en forstad til St. Louis.

I august i fjor ble den svarte 18-åringen Michael Brown skutt av en hvit politimann i Ferguson. De påfølgende opptøyene ble tungt dekket av medier fra hele verden. Uroen blusset opp igjen etter at en storjury i november bestemte at det ikke skulle tas ut tiltale mot politimannen.

Holdt åpent

Mens opptøyene raste, ble flere skoler i Ferguson stengt.

Biblioteket, som blir drevet av Bonner, deltidsansatte og en stab av frivillige, valgte å holde åpent.

De tvitret blant annet: «WiFi, vann, hvile og kunnskap. Vi er her for deg.».

Lærere, frivillige og lokale foreninger bidro til at elever kunne bruke biblioteket som klasserom.

Biblioteket i Ferguson ble med ett kjent i både sosiale medier og nyhetsmedier. Flere profilerte forfattere støttet opp om biblioteket på sosiale medier.

Twitter-makt

Forfatter og tegneserieskaper Neil Gaiman tvitret at den som lurer på hvilken bruk vi har for bibliotek i vår tid, kan lese Twitter-stømmen til @fergusonlibrary.

Gaiman fulgte opp med å oppfordre sine to millioner følgere til å donere til biblioteket i Ferguson. På kort tid kom det inn over 2,5 millioner kroner til det lille biblioteket.

Historien om Bonner og Ferguson åpner øynene for større perspektiver.

Tone Nyseter, fylkesbiblioteksjef i Oppland

 

Fylkesbiblioteksjef Tone Nyseter forteller at de ble oppmerksom på Scott Bonner da han fikk en nasjonal bibliotekpris i USA.

– Historien om Bonner og Ferguson åpner øynene for større perspektiver, sier Nyseter.

– Det er viktig å tenke over hvilken unik posisjon bibliotekene har. Biblioteket er et nøytralt sted for kunnskap og kultur, og er tilgjengelig for alle uansett etnisk tilhørighet eller sosial status, fortsetter hun.

Bonner holdt en tale i forbindelse med ettårsdagen for Michael Browns død. Han la vekt på hvor viktig det er for bibliotekene å skape allianser i lokalsamfunnet.

Festival

Bibliotekfestivalen Granitol arrangeres på Gjøvik i januar.

Bak arrangementet står Oppland fylkesbibliotek, Fylkesbiblioteket i Hedmark, Sør-Trøndelag fylkesbibliotek og Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.

Festivalen byr også på foredrag fra ledende fagpersoner fra Danmark og Finland.