Josef Yohannes er en spennende fyr. Han har bakgrunn fra Eritrea, vokste opp i Oslo, jobbet en periode som partyfikser for internasjonale kjendiser, i tillegg til å være tolk, lærer og aktiv i frivillige organisasjoner. Så ble han skaper av en tegneseriehelt som kan bety mye for mange.

Verdens første afrikanske superhelt

The urban legend, heter serien. Ideen fikk han under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010; han ville skape verdens første afrikanske superhelt. For å gjøre en lang historie kort, kom første ruter av The urban legend ut i 2012. To år senere hadde den et månedlig potensial på 70 millioner lesere gjennom nettstedet USAToday.com, og er utgitt i bokform av Gyldendal i Norge. 

Nå er tegneserien ute med en spesialutgave med tema anti-mobbing. Alle 8.trinnselever i Gjøvik vil gjennom Barnebokdagene neste uke få møte Josef Yohannes, hvor han forteller om spesialutgaven, deler fra sin egen historie og forteller om skapelsen av the urban legend.

Yohannes er en etterspurt foredragsholder, og sier selv; – Jeg har heller lyst til å inspirere en million, enn å tjene en million.

Barnebokdagene

De årlige Barnebokdagene i Gjøvik starter lørdag på Gjøvik bibliotek og litteraturhus. Første post på programmet er utdeling av Riksmålsforbundets årlige barne- og ungdomsbokpris. I år er det Gro Dahle som får ungdomsbokprisen, for boka Blekkspruten som hun har laget sammen med illustratør Svein Nyhus.

Boka tar opp seksuelle overgrep mot barn, og juryen priser Dahle for kloke valg av ord og respekt for barna i håndteringen av temaet. Ut over dagen blir det kreativt verksted på biblioteket, med veiledning av billedkunstlærere fra Gjøvik kunst- og kulturskole. Søndag kommer Teater Joker med dukketeatret Rebusløpet, basert på boka av Bjørn F. Rørvik.
 

Kreativt verksted


Lørdag 29. oktober avsluttes barnebokdagene for i år med mer kreativt verksted på biblioteket.
I år som tidligere år blir det tilbud om perling med motiver i Halloween-tema. For de eldre åpner biblioteket lageret av gamle bøker til å lage ny kunst. Det er Popkult Gjøvik som har fått Mari Grimerud til å holde workshop i bokbretting, eller bokorigami. Også her blir det tema Halloween og motiver som hodeskaller, flaggermus og liknende. Arrangementet krever påmelding.