Det skriver sykehuset selv i en pressemelding.

Former til støping av deler til strålebehandlingen er det de har produsert mest av med 3D-printeren etter at de fikk den på plass i høst.

En annen ting de har laget mye av er sengebraketter.

– Dette er en plastdings som brukes på sykehussengene, og som er utsatt for slitasje. Når disse er ødelagt kan ikke sengene brukes. Brakettene har kostet 500 - 600 kroner per stykk å erstatte, og nå har de i tillegg gått ut av produksjon, sier seksjonsleder Ragnar Nedregård ved Medisinsk teknisk avdeling.

Ifølge sykehusets egne beregninger har hver printet sengebrakett en prislapp på sju kroner.

Ingeniørkunst

Nedregård gir sivilingeniør Christian Sundby en stor del av æren for at denne teknologien kom på plass i sykehuset i høst. Sundby har jobbet i avdelingen etter at han ble uteksaminert ved NTNU i fjor vår, og har vært en pådriver for å ta i bruk en slik løsning.

– Det var et stort pluss å få inn en ung nyutdannet med innovative tanker, sier Nedregård. Ved hjelp av gratis programvare tegner Sundby de delene som skal produseres. Med millimeterpresisjon kan han tilpasse delene slik at de passer optimalt til formålet.

Så langt er det bare sykehuset på Gjøvik som har fått egenproduserte deler fra 3D-printer. Medisinsk teknisk avdeling på Gjøvik ser imidlertid for seg at flere kan nyte godt av kunnskapen deres.