Geir Vea" /> Geir Vea" /> Gå til sidens hovedinnhold

Tildelt Kongens fortjenestemedalje

Artikkelen er over 13 år gammel

Tidligere lektor ved Nesna lærerhøgskole, og nå gjøvikenser, Ketil Vea (75) er tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Vea er kjent som komponist, musikkpedagog og lærebokforfatter. Han her også gjennom mange år vært en markant avisdebattant.

Allsidig og engasjert

Ketil Vea er født i Bø i Vesterålen og bor i dag i Gjøvik.Han begynte tidlig å interessere seg for musikk og etter et kort sidesprang som sjømann startet han sin utdannelse ved Nesna lærerskole i 1950. Hans hovedinstrument er klaveret, men han startet som ung med klarinetten og hadde dette som bi-instrument.

Vea har en lang yrkeskarriere som musikkpedagog gjennom flere perioder på Nesna lærerskole der han sluttet i 1985, og ved utstrakt kursvirksomhet. Han har også hatt et utall verv innen norsk musikkliv.

Blant annet som leder av Nordnorsk musikkråd, medlem av Norsk musikkpedagogisk forening og landsstyremedlem både i Norsk lærerskolelag og Musikk i skolen. Han var på 70-tallet lektor ved musikkonservatoriet i Oslo og ble seinere rektor ved Nordnorsk musikkonservatorium i Tromsø fra 1985 til 1989.Vea er utdannet orkesterdirigent ved musikkonservatoriet i Oslo.

Mange verk

Hans virke som komponist er omfattende og hans verker er brukt i mange sammenhenger både her hjemme og i utlandet. Ketil Vea har en stor produksjon bak seg og er fremdeles aktiv som komponist. I tillegg driver han sitt musikkforlag Veanova som både gir ut noter, bøker og musikkinnspillinger.

Et av hans høydepunkt som komponist er at da han var festspillkomponist under festspillene i Nord-Norge i 1992.Da ble hans store verk «Nordlandet» framført.

Vea er samtidskomponist og plasserer sin musikk under kategorien «ny musikk».

- Jeg føler at det er der jeg hører hjemme som komponist, men jeg er ikke blant avantgardistene innen dagens samtidssmusikk, sier Vea, som henter mye av sin musikalske inspirasjon fra det nordnorske og ikke minst det samiske.

Flere priser

Ketil Vea har mottatt Lindemanprisen, Nordland Fylkes kulturpris og Petter Dassprisen.Han har utgitt rundt 150 verker for blant annet kor, kammermusikk, strykeorkester, janitsjar, kor og orkester, klaver, og sang og klaver. I sitt virke har hans pedagogiske arbeid og forfatterskap gått hand i hand med hans arbeid som komponist der han blant annet har vært opptatt av å skrive musikk som er tilgjengelig for hele spekteret av musikere fra reine amatører til profesjonelle.

- Jeg er svært glad for den æren som er vist meg i og med tildelingen av Kongens fortjenstmedalje i gull, og jeg må samtidig få si at det er svært mange som har aksjer i denne prisen, sier komponisten fra sitt sommersted i Bø i Vesterålen.

Kongens fortjenstmedalje i gull vil bli overrakt Ketil Vea av Fylkesmannen i Nordland i forlengelsen av åpningen av skolestart ved høyskolen i Nesna den 21. august. Det vil også bli spilt fra noen av hans verker ved denne anledning.