Stedsnavnkaos også i Gjøvik

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Statens navnekonsulenter har vært på ferde også i Gjøvik. Honne er blitt til Horne, Krageberg til Kråkeberg og Ytterset til Uturset uten at noen lokalt har visst om det.

DEL

- Vi aner ikke hvordan det kan ha seg at en rekke steds- og gardsnavn rundt om i kommunen har endret skrivemåte i kartverk. Det er det samme som har skjedd i Gjøvik som i Østre Toten. Jeg tror det er slik over det meste av landet, bare at de fleste ikke har oppdaget det ennå, sier Ivar Sandvik ved oppmålingsavdelingen i Gjøvik kommune.

«Nye» skrivemåter

Han har for fullt støtt på de «nye» skrivemåtene på stedsnavn under arbeid med Gjøviks utgave av den nye interkommunale kartweben i Gjøvikregionen. Dette er et nytt verktøy innbyggere, utbyggere og folk som skal finne fram kan benytte via kommunens internettsider.

- Vi lever i en digitalisert tid. Det setter helt andre krav til kartdata og søkbarhet enn tradisjonelle papirkart. Det er ikke greit å finne fram til et sted dersom en må vite hvilket århundre stedsnavnet har sin opprinnelse fra, for å kunne stave det riktig i forhold til skrivemåten i et kart. Det bør være den tiden vi lever i som er styrende for navnsettingen, mener Sandvik.

Orker ikke klage

I Østre Toten har innpå 100 grunneiere klaget på nye gårdsnavn de har fått tildelt av Statens kartverk. De nye skrivemåtene for stedsnavn er tatt i bruk i kartverk uten at de berørte har visst om det. Den saken har ført til forslag i Stortinget om endring av lov om stadnavn, slik at beslutningsmyndigheten overføres fra statlig til lokalt nivå på tilsvarende måte som allerede gjelder ved fastsettelse av vei- og gatenavn.

- Vi orker ikke sette i gang klagesak, for vi ser hvor arrogant og vanskelig navnekonsulentene opptrer overfor grunneiere og kommune i Østre Toten. Her er en lovendring virkelig på sin plass. Den burde ha skjedd for lenge siden, mener Sandvik.

I Østre Toten mener berørte grunneiere at kartleggingen foregikk på 1980-tallet ved at «noen» fra Universitetet i Oslo reiste rundt på bygda og gjorde lydopptak av lokale uttalemåter på stedsnavn. Dette uten at noen lokalt visste hva opptakene skulle brukes til.

PDF-avisen

Artikkeltags