Gå til sidens hovedinnhold

Somaliske barn får komme hjem

Artikkelen er over 9 år gammel

Tre små barn får i dag komme hjem til foreldrene sine etter nesten 10 måneder i beredskapshjem.

Det skjer etter at barnevernet i Gjøvik har valgt å frafalle saken uka før den skulle blitt behandlet i fylkesnemnda. Familien advokat Hans Thomas Gefle opplyser at barnevernet fører de tre barna på under seks år tilbake til foreldrene etter rapport fra en uavhengig sakkyndig.

- Den mente det ikke var grunnlag for at barna skulle blitt fratatt foreldrene, sier Gefle.

Det var i fjor vår at tre somaliske familier ble fratatt til sammen 11 barn. Politiet mistenker at barna skal ha blitt slått, og saken etterforskes. Dette har tatt svært lang tid, og ifølge Gjefle er ikke saken ferdig etterforsket ennå, til tross for at politiet tidlig sa at saken skulle prioriteres.

- Far i familien som i dag fåt tilbake barna, satt fengslet i 12 dager. Vi vet ikke om politiet vil frafalle siktelsen, sier han.

Totalt seks personer av somalisk opprinnelse i Gjøvik-distriktet er siktet for vold mot egne og andres barn, og til sammen 12 barn ble tatt hånd om av barnevernet. Politiet uttalte før sommeren at saken ville avgjøres før sommerferien, mens i september uttalte politiet at de nærmet seg en oversendelse til statsadvokaten. 18. juli demonstrerte et hundretall mennesker fra det somaliske miljøet i kommunen mot barnevernets inngripen, og de krevde at barna ble levert tilbake til foreldrene.

De 12 mindreårige barna kommer fra tre familier. Omsorgen ble overført til barnevernet i to omganger i mars og april i år.