Gå til sidens hovedinnhold

Skal åpne DPS-enheten om et år

Artikkelen er over 9 år gammel

Det tomme nybygget ved DPS Gjøvik skal tas i bruk om et drøyt år. Det sier Ledelsen ved Sykehuset Innlandet.

- Dette er lokaler vi kommer til å ta i bruk fra nyttår i 2013 eller senhøstes 2012, men vi må ha en ordentlig prosess på det først, sier administrerende direktør Morten Lang-Ree.

Den nye døgnenheten kostet 75 millioner kroner å bygge. Lokalene ble åpnet i februar 2010, men ikke tatt i bruk før i september. De var delvis i bruk fram til mai i år, men da ble enheten stengt igjen, av økonomiske årsaker.

- Vi er ikke fornøyde med at vi i en opptrapping får på plass et nytt DPS, men ikke får tatt i bruk sengeplassene. Det er intensjonen, sier Lang-Ree, og legger til at nybygget står tomt i påvente av at en prosjektgruppe skal bestemme hvordan plassene skal fordeles mellom de distriktspsykiatriske sentrene og sykehusene.

Må spare 16 mill.

Divisjon psykisk helsevern har pålagt DPS Gjøvik en innsparing på 16 millioner. DPS Gjøvik består av døgnenhetene Gjøvik og Aurdal, samt de psykiatriske poliklinikkene på Hadeland, Toten, Aurdal og Gjøvik. Dette skal behandles av styret 15. desember.

Til tross for at store summer skal spares, er Lang-Ree klar på at det totale antallet senger ikke vil bli endret.

Det som skal endres er fordelingen mellom sentralsykehus og lokalsykehus. Det vil ikke bli lagt ned noen senger i 2012, med forbehold om den prosessen divisjonsdirektøren nå har satt i gang på DPS i Valdres.

Lang-Ree ser på det som realistisk at sengene i Gjøvik kan tas i bruk fra nyttår i 2013 eller senhøstes i 2012. Dette vil likevel ikke medføre noen nettoøkning i sengetallet.

Savner risikoanalyse

For avdelingsoverlege Liv Hammerstad er det på sett og vis godt nytt, på den andre siden det stikk motsatte.

- Vi har hele tiden fått beskjed om det ikke er snakk om å åpne neste år, og at de ikke vet når de eventuelt kan åpne. Et år er lang tid. Vi har allerede gått med få plasser, og er veldig bekymra for at vi ikke klarer å gi et godt nok tilbud. Vi savner en sårbarhets-/risikoanalyse.

Hun setter spørsmålstegn ved om driften er forsvarlig.

- Det tror vi ikke at vi klarer lenger, og det er ikke lov å spare penger på å drive uforsvarlig, sier Hammerstad.

Lang prosess

Lang-Ree presiserer at de er i en prosess, som involverer en vurdering av sengetallet i hele divisjonen.

- Det er uheldig at sengene ikke er i bruk, men vi må først gjennomføre prosessen, så vi vet at det er riktig å ta ned senger der vi gjør, før vi tar i bruk sengene som er på DPS-en.

Prosjektet ble startet 1. mars. Tiden fram til nå har de brukt på kartlegging av dagens drift.

- Det har vært en ganske omfattende kartlegging. Det vanskeligste spørsmålet er hvilke pasienter som må ha innleggelse for å få god nok behandling, og hvordan divisjonen skal skape et godt behandlingstilbud til pasienter med både rusproblem og psykisk lidelse, sier prosjektleder Ingerlise Ski.