Gå til sidens hovedinnhold

Kjempetiur skal på tur

Artikkelen er over 14 år gammel

En 1700 kilo tung kjempetiur av jern og betong legger snart ut på reise fra Kolbu til Østerdalen.

Tusenkunstner Johan Thunes (75) skaperverk skal bli blikkfang utenfor Tiuren Kro ved bredden av Glomma like nord for Koppang i Stor-Elvdal. Thune har holdt på i tre måneden med å bygge gigantkopien av en tiur i full spillmundur. Om noen dager skal den 3,5 meter høye betongkjempen fraktes langs landeveien fra kunstnerens gårdsplass til bestilleren i Østerdalen.

– Må være den største tiuren i verden dette, vel. Det er i alle fall den største som har sett dagens lys her i Gransmarka, sier Thune, som har skapt tiuren bit for bit.

– Jeg startet opp innendørs tidlig i februar med å lage vingene. Siden har jeg bygd resten lag for lag fra beina og opp, ved hjelp av armeringsjern, netting og betong, forteller han.

Elg, bjørn og hjort

Thune har laget mye digert før også, men ikke noe så digert som den 1,7 tonn tunge tiuren. På gårdsplassen hans på eiendommen Furuly står naturtro betongskulpturer i full størrelse av hjort, trane, bjørn og tiur. Inne i kjelleren har han to høyreiste bamser i full størrelse, skåret ut fra grove granstokker med motorsag. I verkstedet står ei geit som skal til Sjoa utpå sommeren, og oppe i stua er det som et naturmuseum av utstoppede fugler og ville dyr.

Bortenfor sofakroken står en utstoppet elg i helfigur sammen med rev, rådyr og fugl. På veggen henger utallige elghoder og -gevirer, og minner ellers fra jakt og turer i skog og mark.

Thune har også håndlag med treverk, og har blant annet bygd en rekke skap av uthulede trestammer, fat av kåter og lampetter og annet håndverk av elggevirer og tre.

– Det ligger mye tid bak samlingen, men jeg driver med dette kun som hobby. Det hender likevel jeg får henvendelser fra nær og fjern om å lage noe på bestilling, slik som tiuren som skal til Tiuren Kro, forteller han.

Godt håndlag

Det er en kombinasjonen av godt håndlag og stor naturinteresse som ligger bak Johan Thunes spesielle hobby. Han startet som tømrer hjemme i Lensbygda 15 år gammel, og har enten som selvstendig snekker eller medlem av snekkerlag arbeidet med å bygge hus hele sitt yrkesaktive liv. Like tidlig begynte han å jakte skogens vilt, og den første av i alt 167 elger felte han 18 år gammel i skogen til Toten almenning lodd nummer tre.

– Jeg er ekte lensbygding, og har vært det all min tid, selv om jeg på 1970-tallet bygde med hus like på Kolbu-sida av kretsgrensa. Jeg har gjennom alle år hentet inspirasjon fra flotte naturopplevelser på Totenåsen, og koser meg med å lage ting med materialer og motiver fra naturen, sier han.

Spent på transporten

Nå er han spent på hvordan transporten av kjempetiuren vil forløpe. Oppdragsgiveren kommer selv og henter skulpturen, og skal kjøre den med bil hele veien fram.

– Her må det brukes en henger som ligger lavt på veien, ettersom tiuren i seg selv er tre og en halv meter høy. Her blir det nødvendig å finne ei kjørerute uten tunneler og lave underganger, sier pensjonist Johan Thune fra Gransmarka og Kolbu i Østre Toten.