Årets ærespris gikk til en av ildsjelene i norsk homobevegelse, Kari Folvik, som har en lang aktivistkarriere bak seg. Men først og fremst fikk hun prisen for sin rolle som grunnlegger og primus motor for gruppen Lesber i dagslys. Gruppen feirer i år sitt tiårsjubileum.

– LeDa er et folkehelseprosjekt det står respekt av. LeDa er med på å bryte isolasjon, bygge nettverk og styrke hver enkelt som er med til å leve gode og trygge lesbiske liv, heter det i juryens begrunnelse.

Homofrydprisen skal gå til en eller flere personer, bedrifter eller organisasjoner som i løpet av det siste året har utmerket seg på en positiv måte i kampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Juryen var ikke i tvil om at årets homofrydpris skal gå til «Jentene på Toten». De fortjener all den ros de kan få for å ha beriket oss alle denne våren og utvidet horisonten til TV-seere over hele landet, heter det.

– Mer enn noen andre dette året har disse strålende personene gitt oss nye perspektiver på det å leve som transperson. De har gitt oss nye fortellinger om hvordan vi kan leve våre liv, de har vist oss at mangfold er bra - og at mangfold er normen, skriver juryen.

Homofrydprisen og æresprisen er de to mest høythengende hedersprisene i homobevegelsen. Prisene ble delt ut under avslutningen av Skeive dager 2010 i Oslo lørdag ettermiddag. (ANB-NTB)