– Vi føler oss veldig beæret. Dette er kjempestas, sier kaféansatt Karin Dyste Leirdal. Hun uttaler seg på vegne av driverne av kafeen, ekteparet Ingunn Koll Hansen Skogstad og Frode Skogstrand, som dro på en velfortjent Syden-ferie lørdag morgen.

Todelt konkurranse

Ganefart er en kåring av årets beste spisested lands vei og vann, og det er fjerde året konkurransen arrangers. Målet er å presentere spisesteder som er bevisste på lokal matkultur og historieformidling. Konkurransen består av to deler, en jurydel og en avstemningsdel kalt «Gjestenes beste». Publikumsavstemningen pågår helt fram til 15. august, men juryens avgjørelse ble altså kjent i går.

De kåret Torsætra som regionvinner blant de 43 deltakerne i Oppland og Hedmark. Dermed er kafeen på Totenåsen en av åtte regionvinnere som kjemper om å bli landsvinner. Landsvinneren får en pris på 50.000 kroner.

Fenomenale formidlere

– Torsætra vant fordi de er fenomenale på å formidle maten. Dessuten bruker de lokal mat og lager maten fra bunnen av, sier Anne-Mari Amlien fra Eina, er leder av Oppland Bygdekvinnelag og medlem av juyen som kåret Torsætra til regionvinnere i Ganefart 2012.

Spiste seg gjennom fylkene

Amlien og resten av juryen har spist seg gjennom begge fylkene i sommer, og hatt utrolig mange fine smaksopplevelser. De skulle gjerne delt ut priser til mange flere, men når de måtte velge falt valget på Torsætra. Der fikk juryen nemlig servert nydelig akevittørret og herlig elgroastbeef med rødløkpure og huldrestuing – en grønn hemmelighet bestående av spinat med mer. Desserten besto av en himmelsk karamellpudding med konjakkrem.

Flott reklame

Regionprisen deles ut på Elverum søndag i forbindelse med jakt- og fiskedagene der.

Ganefart-konkurransen er kjempegod reklame for Torsætra.

– Vi har fått markedsført oss meget bra, og har nå over 2600 venner på Facebook, sier Karin Dyste Leirdal.

17. mai-stemning

– Det har vært rene 17. mai stemningen her hver søndag i sommer, med et gjennomsnitt på 250 gjester. Det er nesten mer enn vi har kapasitet til å ta imot.

Publikumsavstemningen har tatt helt av. Over 2680 har benyttet anledningen til å stemme på Torsætra på Facebook eller SMS. Kafeen ligger nå på tredjeplass i den landsomfattende publikumsavstemningen «Gjestenes beste». Lørdag formiddag lå Hakallegarden i Møre og Romsdal på 1. plass med 6090 stemmer, tett fulgt av Sannegrund servering og overnatting i Hedmark med 6017 stemmer.