Bakgrunnen er at flere av Øverliers selskaper ble navngitt i en pressemelding fra Innsamlingskontrollen i juli.

Selskapene ble nevnt på den såkalte OBS-listen, listen over innsamlingsaksjoner Innsamlingskontrollen advarer mot.

Ifølge Øverlier kontaktet ikke Oppland Arbeiderblad ham i forbindelse med artiklene.

– OA hacket konto

Han hevder at avisen har hacket hans Facebook-konto, stjålet private bilder, opplysninger og svertet ham og hans virksomheter med usannheter.

Avisen har endret et bilde der logoen og navnet til Øverliers selskap framkommer fordi artiklene gjaldt en annen Gjøvik-basert forening.

Avisen avviser å ha hacket, stjålet eller på annen måte forbrutt seg mot pressens retningslinjer og sier at man i juli og august gjorde en rekke forsøk på å komme i kontakt med Øverlier.

Avisen mener også at opplysningene om Øverliers virksomhet er hentet fra ordinære kilder som er offentlig tilgjengelige.

Nekter å svare

Øverlier har etter klagen nektet å svare på OAs spørsmål om innsamlings-virksomheten med begrunnelse i at «han har en pågående sak mot avisen».

De skriftlige spørsmålene avisen har ønsket å få svar på har handlet om Gjøvik-mannens kommentarer til Innsamlingskontrollens kritikk, hvor mye av midlene som har vært samlet inn som har gått til hjelpearbeid og hvordan hjelpearbeidet har vært organisert.

Avisen har også bedt om å få påvist de feil han mener avisen har skrevet.

– Savner åpenhet

I forbindelse med Innsamlingskontrollens offentliggjøring av OBS-listen i juli, sa Trond Løkke, markeds og kommunikasjonsansvarlig i Innsamlingskontrollen Norge.

– Øverlier står for totalt 26 prosent av klagene vi har fått inn hittil i år.

Lasse Robert Øverlier har drevet prosjektene og organisasjonene «Childrens Relief» «Caring Hands Fair Traid Norway», «Foreningen Den Tredje Verdens Barn» og «Foreningen Caring Hands».

De innsamlede midlene skal gå blant annet til skolebygging for barn i Kambodsja, skoleutstyr, medisiner og vaksiner, mat til eldre og drift av skole.

Innsamlingskontrollen har uttalt at de savner åpenhet om hva pengene brukes til.