Gjøvik-kvinne siktet etter ambulansedrama i Oslo

Kvinnen, som var passasjer i denne Saaben, nekter straffskyld for befatning med våpen. Ifølge Gjøviks Blad er kvinnen fra Gjøvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kvinnen, som var passasjer i denne Saaben, nekter straffskyld for befatning med våpen. Ifølge Gjøviks Blad er kvinnen fra Gjøvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av

Lokalt politi skal ha ransaket leiligheten til kvinnen som ble pågrepet og siktet etter ambulansekapringen i Oslo.

DEL

Ifølge Gjøviks Blad er den 25 år gamle kvinnen bosatt i Gjøvik.

– Vi bisto Oslo politidistrikt. Vi kan bekrefte at det har vært en ransaking i Gjøvik, men har ikke noen kommentarer utover det, sier politioverbetjent Svein Rune Enger ved Gjøvik politistasjon til Gjøviks Blad.

VG skriver at det skal ha blitt gjort beslag hjemme hos kvinnen. Hennes forsvarer, advokat John Arild Aasen, sier til avisa at kvinnen ikke erkjenner skyld og at hun skal avhøres onsdag.

Drapsforsøk

Også den 32 år gamle mannen som er siktet i samme sak skal avhøres.

Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, opplyser til NTB at avhørene etter planen starter onsdag ettermiddag.

Mannen er siktet for drapsforsøk etter at han tirsdag skal ha forsøkt å kjøre på tilfeldige fotgjengere med en kapret ambulanse.

Ambulansen ble kapret etter ankomst til et ulykkessted, der den siktede hadde gått rundt med en personbil og landet på taket. Etter en vill ferd med ambulansen gjennom gatene på Torshov i Oslo, ble han til slutt presset av flere politibiler og en annen ambulanse til å kjøre inn i en bygning.

I ambulansen fant politiet en hagle og en maskinpistol av typen Uzi, samt en større mengde av det som trolig er narkotika. Ifølge politiet var ikke mannen i stand til å la seg avhøre tirsdag.

Skytevåpen

Den 25 år gamle kvinnen som var med 32-åringen i den første bilen, men som siden løp vekk fra stedet, er siktet for befatning av skytevåpen. Hva som vil skje med henne, er ikke avklart.

– Hun erkjenner å ha vært involvert i ulykken, men for henne var det en skrekkelig opplevelse. Etter hennes oppfatning er hun slett ikke skyldig i det hun er siktet for, uttalte advokat John Arild Aasen til TV 2 tirsdag kveld.

En barnevogn med et tvillingpar på sju måneder ble truffet av ambulansen. Begge ble kjørt til Ullevål sykehus, men uten alvorlige skader. Også et eldre ektepar ble kjørt til legevakta, etter å ha skadd seg da de slengte seg unna den kaprede ambulansen.

Godt kjent

Begge de pågrepne ble beskrevet som godt kjent av politiet fra tidligere saker. 32-åringen har fra tidligere en rekke dommer for befatning med narkotika og med våpen. Han er også dømt for grovt ran.

– Siktede synes nå å være inne i en fase der han har altfor liten evne til å avstå fra å begå til dels svært alvorlig kriminalitet, skrev Asker og Bærum tingrett i en fengslingskjennelse mot mannen i 2017 som NRK gjenga.

Ifølge Dagbladet har mannen siden den gang vært i et program for å slutte med narkotika, der han hadde god framgang. Han møtte opp til avtaler, avla negative prøver på stoffbruk og gjorde det bra på skolen. I august skal han derimot, ifølge en kjennelse, ha falt tilbake til rus.

Benekter høyreekstremisme

Et trusselbrev sendt til mediene før ambulansekapringen i Oslo etterforskes også av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Ifølge Dagbladet uttrykkes et høyreekstreme og rasistiske sympatier i brevet, som nylig skal ha blitt sendt ut via en kryptert adresse.

32-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sier at mannen ikke har noen høyreekstreme tilknytninger eller tilbøyeligheter.

– Jeg vil på det sterkeste avvise slike anklager, sa Pedersen til Aftenposten.

Artikkeltags