Gjøvik kommune til Hunton: – Flytt flislageret vekk fra Huntonstranda

METANGASS I GRUNNEN: Sweco har slått fast at det er store konsentrasjoner av metangass i grunnen på Mjøsstranda. Nå må Hunton flytte flislageret sitt.

METANGASS I GRUNNEN: Sweco har slått fast at det er store konsentrasjoner av metangass i grunnen på Mjøsstranda. Nå må Hunton flytte flislageret sitt. Foto:

Gjøviks ordfører Torvild Sveen og rådmann Magnus Mathisen har bedt Hunton-sjef Arne Jebsen sette i gang flytting fra Huntonstranda.

DEL

Etter at det ble kjent at Huntonstranda har store mengder metangass i grunnen, har framtiden til det som skulle bli en ny bydel i Gjøvik vært usikker. Nå har Hunton fått beskjed om å iverksett flytting fra stranda.

De har, etter tidligere avtale inngått med kommunen, to år på seg til å flytte lageret til sin fabrikk på Gjøvik.

– Dette vil gi ytterligere fart til prosessen med å utvikle Huntonstranda til beste for Gjøvik innbyggere, sier ordfører Sveen i en pressemelding.

Sveen og rådmann Mathisen har, som OA skrev torsdag kveld, nylig hatt møter med Hunton-direktør Arne Jebsen om saken.

– Hunton vil umiddelbart gå i gang med planlegging av denne flyttingen, som vil være en betydelig investering for konsernet, sier Jebsen.

MØTTES OM HUNTONSTRANDA: Rådmann Magnus Mathisen og ordfører Torvild Sveen har bedt administrerende direktør Arne Jebsen i Hunton om å iverksette flytting vekk fra Huntonstranda.

MØTTES OM HUNTONSTRANDA: Rådmann Magnus Mathisen og ordfører Torvild Sveen har bedt administrerende direktør Arne Jebsen i Hunton om å iverksette flytting vekk fra Huntonstranda.

Opposisjonsleder Even Solhaug (Ap) har tidligere uttalt offentlig at han mente Gjøvik kommune skulle si opp avtalen med Hunton Fiber på Huntonstranda umiddelbart. Direktør Tom Søgård i Gjøvik og omegn boligbyggelag har ment at Hunton må være med å spleise på park eller fritidsområde på Huntonstranda etter at drømmen om en ny bydel med flere hundre nye boliger sprakk.

Gjøviks ordfører har bedt kontrollutvalget vurdere gransking av det som er skjedd. Samtidig har kommunen bedt administrasjonen om å komme med en mulighetsstudie av hva man kan gjøre med tomteområdet framover.

OA kommer med mer om saken.

Dette er saken

Huntonstranda på Gjøvik er en utfylling i Mjøsa, hvor det i all hovedsak skal ha vært deponert flis og trevirke etter Hunton-industrien.

Tidlig på 90-tallet ble Huntonstranda delt på tre eiere. Gjøvik kommune, Hunton og Gjøvik boligbyggelag.

Før delingen ble en grunnundersøkelse gjennomført. Rapporten viste ikke miljøgifter slik det var mistanke om, men pekte på mulig forekomst av metangass og anbefalte slike undersøkelser. Dette ble ikke gjort.

Gjøvik kommune kjøpte tomta til Hunton fiber (27 mål) for 72 millioner kroner i 2016. Summen var en del av en større avtale, hvor kommunen sikret at bedriften bygget ny fabrikk på Skjerven skog. I avtalen tar kommunen på seg ansvaret for grunnforholdene.

I 2018 ble det gjennomført en større arkitektkonkurranse for området. Planlagte grunnundersøkelser ble skjøvet på.

Sweco avdekket i sommer store forekomster av den eksplosjonsfarlige gassen. Dette hindrer den planlagte boligbyggingen på Huntonstranda.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken