Gå til sidens hovedinnhold

Gjøvik - den perfekte vertskommunen for Musikk i Innlandet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var med glede vi rett før pinse mottok nyheten om at Gjøvik er innstilt som vertskommune for Musikk i Innlandet! Gjøvik ligger geografisk sentralt i Innlandet, og regionen har topputøvere i alle sjangere: Fra opera og Eli Kristin Hansveen til pop og Anna of the North, fra heavyrock og Ronny Le Tekrø til jazz og Ellen Andrea Wang.

Selv står vi i Sinfonietta Innlandet i en klassisk tradisjon, men vi er entusiastiske tilhengere av å også øve inn og framføre andre typer musikk. Vi har spilt inn plate med Aslak Brimi og Mari Midtli, vi har urframført verk av og med Bjørn Kåre Odde og Vegard Vårdal, vi har holdt konsert med Ronny le Tekrø og Geirr Lystrup, og til høsten skal vi gjøre en CD-innspilling med argentinsk tango.

Gjennom tretti år har vi i Sinfoniettaen gitt et profesjonelt konserttilbud til hele Innlandet. Vi har hele tiden hatt base på Gjøvik, men konsekvent spilt konserter over hele Innlandet, fra Trysil til Dovre og fra Fagernes til Elverum.

I sommer skulle vi ha vært med på dansefestivalen i Sel med musikk av Sommerro og med lokal fiolin- og trekkspillsolist, og vi skulle ha stilt med orkester til Fløytefestivalen i Vang kirke. Begge disse prosjektene har dessverre blitt avlyst på grunn av situasjonen, men konserten vi skulle ha i Sel håper vi å gjennomføre til høsten. Vi skal også spille konsert med brødrene Gimse, og planlegger framføring på Gjøvik, i Kongsvinger og i Fredriksstad. Vi planlegger tre julekonserter med Knut Anders Sørum , og vil samme helg arrangere en familiedag der unger kan få prøve seg på instrument. Vi er i dialog med arrangør for 1000-årsmarkeringen av kristningen av Norge på Hundorp neste sommer, og med nyMusikk Innlandet om festivalkonsert høsten 2021.

Vi ønsker å få ”Ungdommens Operakonsert” som dessverre også ble korona-avlyst opp på konsertscenen i høst. Det er et prosjekt vi har hatt i samarbeide med lokale kulturskoler, Operafest Røykenvik og Kulturspirer, og som blant annet har bestått av et svært vellykket tangoseminar med ungdommer fra hele Innlandet.

Sinfonietta Innlandet har hatt base på Gjøvik fordi Gjøvik Kunst- og Kulturskole under Rolf Bækkelunds ledelse var en ren utklekkingsanstalt for profesjonelle musikere, og det ble naturlig å søke sammen og lage konserter når man var hjemme. Gjøvik kommune er en raus vertskommune og har vært en trofast bidragsyter og samarbeidspartner gjennom alle år. Kommunen har på beste måte fulgt opp ensemblets uttalte målsetting om å bli et Hed-Opp-orkester. Slik har Gjøvik fungert som en sentral aktør for musikkformidling i Innlandet lenge. Atle Sponberg har en ledig formidlingsform som gjør hver konsert til en opplevelse, og hans nettverk har bragt internasjonale toppsolister til Innlandet.

Vi ser fram til etableringen av Musikk i Innlandet, som vi håper vil bidra til en formalisering av vår drift. Vi håper å kunne dra veksler på den kompetansen en profesjonell adminstrasjon vil innebære. Vi gleder oss selvfølgelig også enormt til å kunne få spille i det nye Kulturhuset.

Kommentarer til denne saken