Gå til sidens hovedinnhold

Gjøvik Arbeiderparti vil ha faste fastleger for alle.

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjøvik Arbeiderparti erkjenner at fastlegesituasjonen i Gjøvik ikke er som den skal være. Dette er vi i ferd med å gjøre noe med. Innen utgangen av 2020 skal alle innbyggere ha en stabil fastlege.

Primært ønsker vi at alle legene skal være kommunalt ansatte på kommunale fastlegekontor. Dette kan for eksempel gjøres ved at kommunen tar over private legesenter. Det forutsetter at overtakelse skjer til selvkost. Det vil si til maksimum samme pris som det vil koste kommunen å etablere et nytt fastlegekontor.

Vi kan også etablere helt nye fastlegekontor. For eksempel i tråd med forslaget fra Gjøvik Arbeiderparti om å undersøke muligheten for å etablere et fastlegekontor i tilknytning til helseklinikken på 360 CC. Forebygging, trening og behandling under samme tak er en fascinerende tanke som fortjener en grundig drøfting.

Det er ikke slik at leger ikke ønsker å bli fastleger. Det er pris for kjøp av etablerte praksiser kombinert med rammevilkår pålagt av regjeringen som er hindringsfaktor nummer 1. Den siste tiden har med tydelighet vist at dagens fastlegeordning ikke er bærekraftig. Private hjemler blir lagt ut til priser som ikke finner kjøpere. Dette kombinert med at regjeringen pålegger fastlegene stadig nye, ikke pasientrelaterte oppgaver, gjør at hjemler blir stående ubesatt. For kommunen er dette dyrt. Vi har et «sørge for ansvar», som gjør at vi på vegne av innbyggerne, må leie inn vikarer til dyre dommer for at syke mennesker skal få nødvendige legetjenester.

Gjøvik kommune har akkurat ansatt en fastlege på kommunale vilkår. Til den stillingen var det 12 godt kvalifiserte søkere. Dette viser at det ikke mangler leger som ønsker å etablere seg som fastleger. Som folk flest ønsker de seg fast arbeidstid med rimelig arbeidsmengde med tid og rom for familieliv. Det kan vi innfri ved å etablere kommunale fastlegekontorer.

Bjug Ringstad, nestleder Gjøvik Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken