Strømprisene er rekordhøye, og det er ventet at prisene forblir høye utover vinteren og våren. Smart styring av strømforbruket kan gi umiddelbar effekt på forbruket, og derved strømregningen.

For å nå våre ambisiøse mål om å kutte utslippene av klimagasser må vi elektrifisere mer. Det krever mer strøm enn vi produsere i dag. Da er det ikke lurt å sløse med den strømmen vi har, vi må bruke den smart.

Men kraften trenger ikke utelukkende å komme fra tradisjonell kraftproduksjon. Så godt som alle landets bygninger kan bli til nye mikrokraftverk, der strøm kan spares eller produseres uten naturinngrep. Det trengs heller ikke lange reguleringsprosesser eller teknologiutvikling for at dette skal bli en realitet.

Menyen over mulige tiltak for å gjøre boligen energismart er stor.

God innetemperatur når du trenger det - styr strømforbruket automatisk:Panelovner med varmestyringssystem regulerer varmen etter tid på dagen og når du er hjemme. Det er et enkelt tiltak som kan gjennomføres raskt og rimelig. Strømforbruket til oppvarming kan reduseres med 20 prosent eller mer.

Med et godt styringssystem vil du også kunne spare på strøm til ventilasjon og annet forbruk. Systemet kan betjenes fra mobilen og også bli del av boligens helhetlige smarthus-system. Her finnes det mange ulike løsninger som kan tilpasses ethvert hjem og behov.

Solceller kan bli din "forsikring" mot høye strømpriser:Vil du sikre deg minst 30 år med lave strømregninger, og være mindre avhengig av svingningene i strømprisene fra vær og vind, kan solceller på taket være det rette for deg. Med solcellepaneler vil du ha en slags “forsikring” mot høye strømregninger.

Boligeiere med solceller forteller at de sparer opptil 50 prosent av strømregningen over året. Solcelleanlegg er spesielt gunstig for de med høyt forbruk og de som lader elbil(er).

Lad elbilen når strømmen er billigst:Elbiler er billige i drift, selv med høyre strømpriser som vi har nå. Ved å installere en smartlader, som planlegger ladingen ut fra ditt behov og når strømmen er billigst kan du spare mye penger. El-bil ladingen automatiseres og du har oversikt via mobilen.

Og det finnes flere gode tiltak:

• Installer luft-til-luft varmepumpe.

• Varm opp vannet i varmtvannsberederen når strømmen er billigst.

• Bytte lyskilder og slå av lys automatisk.

• Lagre strøm på batteri hjemme, utnytt døgnvariasjonen i strømprisene.

• Velg riktig og god strømavtale.

• Bygningsmessige tiltak, etterisolering og bytte av vinduer.