Det gjør litt vondt å kvitte seg med saker og ting. Greiene har overraskende ofte en historie. Mye ligger ubrukt og tar opp plass etter at behov, størrelse, eller smak og behag har endret seg. Første etappe for slike sakers vei mot søppeltomta, er ofte ut i boden eller garasjen. Den siste reis sitter lenger inne. Man vet jo aldri hva man selv eller noen man kjenner kan få bruk for en eller annen gang igjen. Bevisst eller ubevisst er det forhåpentlig også noe i oss som stritter imot å kvitte seg med ting som ikke er ødelagt. For eksempel de skøytene som junior bare rakk å bruke i kvarteret mellom størrelse 38 og 40. De er jo like fine – selv om du ikke kjenner noen som kan arve eller vil kjøpe dem.

Mellomløsningen finnes i de populære gjenbruksbutikkene. Eller bruktmarkeder, som Gjøvik skiklubbs årlige begivenhet.

I Sverige har de i årevis satt interessen for gjenbruk i system rundt miljøstasjonene. Nå har det interkommunale avfallsselskapet for Hamar, Løten, Stange og Ringsaker investert 130 millioner kroner i et anlegg som er blitt Norges første utgave av en slik gjenbrukspark – utenfor Hamar.

Les også

Her har de laget kjøpesenter av alt du kaster i søpla

Resirkulas «kjøpesenter» inneholder fem butikker med drivere som leter opp saker med gjenbruksverdi i søppelet og selger dem videre. Konseptet er like enkelt som det er genialt. På den ene siden av bygget leveres og sorteres sakene. På den andre siden kommer det ut igjen nyoverhalt, blankere i pussen, og kanskje med et nytt livgivende malingsstrøk over patinaen.

Butikkene selger alt fra sport- og fritidsutstyr til møbel og interiør. Det er til og med laget et ærlighetens marked av «B-varer», med selvbetjening og kontantløs betaling. Gjenbrukskjøpesenteret treffer midt i tidsånden. Så populære er tilbudene blitt at det nettopp er åpnet en cafe for alle gjestene som strømmer til bruktshopping.

Horisonts miljøstasjon i Dalborgmarka er neppe den eneste som ikke har noen dedikert mulighet for gjenbruk av saker som er levert. Flere bør ta seg en tur og hente inspirasjon fra anlegget på Hamar. Ideen bør være overførbar i en eller annen form som i alle fall åpner ei gløtte for muligheter til gjenbruk. Vi trenger at flere følger den tankegangen.